Νέα

Μερίδιο 60% της παγκόσμιας αγοράς μικρο και νανοηλεκτρονικής διεκδικεί η Ε.Ε. - Τι σχεδιάζουν οι 11 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες

telecom_m



Πλάνο ενεργειών, με στόχο να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο της μικρο και νανο-ηλεκτρονικής, υπέβαλαν στην Επιτροπή οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρονικών.
Πιστές στη δέσμευση να επενδύσουν €100 δις, δημιουργώντας 250.000 θέσεις εργασίας έως το 2020, οι εταιρείες παρέδωσαν πλάνο, στη βάση του οποίου η Ε.Ε. μπορεί να κατακτήσει το 60% των νέων ηλεκτρονικών αγορών και να διπλασιάσει την αξία της παραγωγής ημιαγωγών και μικροκυκλωμάτων υπολογιστών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.



Η νεοσυσταθείσα ομάδα Ομάδα Ηγετών των Εταιρειών Ηλεκτρονικών (Electronics Group Leaders/ELG) δημιουργήθηκε το 2013 και απαρτίζεται από τους διευθύνοντες συμβούλους των έντεκα κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρονικών. Στο πλάνο, που υπέβαλαν στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής και αρμόδια για θέματα Ψηφιακού Θεματολογίου, κυρία Neelie Kroes, οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρονικών επισημαίνουν ότι η Ευρώπη έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στους τομείς του αυτοκινήτου, της ενέργειας, της βιομηχανικής αυτοματοποίησης και της ασφάλειας.

Η crème de la crème της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρονικών εντοπίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και την ανάπτυξη των αγορών “Smart-X”, π.χ. έξυπνα σπίτια, έξυπνα δίκτυα κ.λπ.). Στόχος είναι η κατάκτηση μεριδίου 60% της αναδυόμενης αυτής αγοράς μέχρι το 2020. Επίσης, στο πλαίσιο της προωθούμενης στρατηγικής εντάσσεται η επανάκτηση ισχυρής παρουσίας στον τομέα των κινητών και ασύρματων επικοινωνιών, με στόχο η Ευρώπη να κατακτήσει το 20% της προβλεπόμενης ανάπτυξης των αγορών αυτών.

Προτάσεις
Η ομάδα, που θα πρέπει να μετατρέψει αυτές τις ιδέες σε συγκεκριμένες δράσεις έως τον Ιούλιο του 2014, προτείνει μια πρωτοβουλία, υπό τον τίτλο "Smart Everything Everywhere", η οποία στοχεύει στη δημιουργία κέντρων αριστείας, αλλά και ζωνών για δοκιμές - μεγάλης κλίμακας - των νέων τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη.
Να σημειώσουμε ότι σήμερα στην Ευρώπη το όλο οικοσύστημα παραγωγής ημιαγωγών απασχολεί περίπου 250.000 άτομα άμεσα, ενώ υπολογίζεται ότι 2,5 εκατ. εργαζόμενοι εργάζονται στην πλήρη αλυσίδα παραγωγής. Η αγορά των μικρο και νανο - ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συστημάτων εισφέρει το 10% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ενώ η παγκόσμια ζήτηση στον κλάδο αυξάνεται ετησίως κατά 9 %(σε όγκο) και 5-6 % (σε αξία).

Ο ευρωπαϊκός τομέας της ηλεκτρονικής αποτελεί το υπόβαθρο της ευρύτερης βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, διότι αποτελεί βασική τεχνολογία γενικής εφαρμογής για άλλους τομείς, από τον τομέα της ενέργειας έως την αυτοκινητοβιομηχανία και τον τομέα της υγείας. Η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτρονικής είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της οικονομίας και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Η ομάδα ELG, η οποία θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους ένα στρατηγικό οδικό χάρτη, που θα δεικνύει τον τρόπο που μπορεί να αντιστραφεί η πτωτική τάση της παραγωγής τσιπ στην Ευρώπη, περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ημιαγωγών της Ευρώπης, εταιρείες σχεδιασμού, εξοπλισμού και προμήθειας υλικών, αλλά και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογικής έρευνας. Συγκεκριμένα, σε αυτή μετέχουν οι εταιρείες: Alcatel, STMicroelectronics International, Infineon, Globalfoundries Dresden, Fraunhofer, ARM Ltd, ASML, SOITEC, imec, CEA, Intel.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ