Νέα

Η Sony παραχωρεί τον τομέα των Vaio PCs - Smartphones και Tablets στο επίκεντρο

sonyvaio_s



Η Sony έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον επενδυτικό όμιλο Japan Industrial Partners (JIP), προκειμένου να παραχωρήσει το τμήμα Sony VAIO. Η τεχνολογική πολυεθνική έλαβε την απόφαση για αποχώρηση από τον τομέα των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπό το βάρος ζημιών, που για το 2014 προϋπολογίζονται σε $1,1 δις, και με δεδομένο ότι το τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ζημιογόνο. Έτερη διαπίστωση, που οδηγεί τον ιαπωνικό γίγαντα στη μεγάλη αυτή απόφαση, είναι σαφέστατη στροφή των καταναλωτών σε smartphones και tablets, οι πωλήσεις των οποίων έχουν φτάσει να “μειώνουν αισθητά” αυτές των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας, η ολοκλήρωση της οποίας θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αν και διεθνή δημοσιεύματα θέλουν το τίμημα να αγγίζει τα $500 εκατ. Από την πλευρά της, η JIP θα αναλάβει την ανάπτυξη και προώθηση του brand name VAIO αλλά μόνο για την ιαπωνική αγορά. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, η JIP θα προχωρήσει στη σύσταση νέας εταιρίας, η οποία θα αναλάβει όλες οι δραστηριότητες της Sony που αφορούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στην οποία η Sony - σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, θα διατηρήσει αρχικά ένα ποσοστό 5%. 



“Ως μέρος της μεταβίβασης των επιχειρήσεων στην JIP, η Sony θα σταματήσει τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των προϊόντων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η παραγωγή και οι πωλήσεις θα διακοπούν μετά την Άνοιξη του 2014” αναφέρει η Sony σε δήλωσή της, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει after sales service στους πελάτες της.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η κίνηση της Sony, η οποία εισήλθε στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με το brand Vaio το 1996, βρει μιμητές. Διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι η σταδιακή στροφή των καταναλωτών προς τις φορητές συσκευές, τύπου tablets και smartphones, δεν αποκλείεται να ωθήσει και άλλες εταιρείες τεχνολογίας στην αναθεώρηση των πλάνων τους για την αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.



Απόσχιση κλάδου τηλεοράσεων
Εκτός από το “αντίο” στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η ιαπωνική Sony, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης, προχωρά και στην απόσχιση ενός ακόμη ζημιογόνου κλάδου, αυτού των τηλεοράσεων. Η μονάδα των τηλεοράσεων θα αποσχισθεί τον Ιούλιο του 2014 και θα λειτουργεί ως ξεχωριστή εταιρεία. Και αυτή η κίνηση της ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών εντάσσεται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για τη στήριξη της κερδοφορίας της και τη μείωση του σταθερού ετήσιου κόστους της κατά ¥100 δις ($988 εκατ.).

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ