Νέα

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Google

eurcom_s



Σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πώς λειτουργεί η εταιρεία στην Ευρώπη, κατέληξαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο τεχνολογικός κολοσσός της Google.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ικανοποιητικές τις νέες προτάσεις, που υπέβαλε η επιχείρηση, η οποία είχε κατηγορηθεί από τον ανταγωνισμό για κατάχρηση θέσης και μονοπωλιακές πρακτικές, καταλογίζοντάς της ότι “εξαιρούσε” από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης τους ανταγωνιστές της, σε μία υπόθεση που ήταν υπό διερεύνηση από το 2010.



Η πρόταση της Google, που ικανοποίησε την Επιτροπή, καλύπτει μόνο τον ευρωπαϊκό χώρο και θα ισχύει για πέντε χρόνια. Η χθεσινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για μια "φιλική" διευθέτηση της υπόθεσης, με την Google να αποφεύγει σειρά προστίμων και κυρώσεων, που επαπειλούνταν.

Στην τελευταία πρότασή της η αμερικανική εταιρεία δεσμεύεται να διασφαλίσει πως όταν θα προτείνει στις σελίδες της δικές της υπηρεσίες π.χ. για εστιατόρια, ξενοδοχεία ή καταναλωτικά προϊόντα θα προτείνει ταυτόχρονα και τις υπηρεσίες τριών ανταγωνιστών της που θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια.

Βάσει της πρότασης, οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες θα παρουσιάζονται με σαφήνεια για τους χρήστες, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που η Google παρουσιάζει και τις δικές της υπηρεσίες, εξήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρεία δεσμεύεται επίσης να μην επιβάλει όρους αποκλειστικότητας στις διαφημιστικές συμφωνίες της, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαφημιστές θα μπορούν ευκολότερα να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε άλλους, ανταγωνιστικός ιστότοπους, όπως στο Yahoo!

Περαιτέρω, ένας ανεξάρτητος οργανισμός θα αναλάβει να εξακριβώσει εάν η Google τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Τα επόμενα βήματα
Επί της διαδικασίας, οι εταιρείες που είχαν προσφύγει εναντίον της Google, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τη δική τους θέση, προτού να λάβει η Επιτροπή την τελική απόφασή της για το θέμα. Εφόσον η πρόταση γίνει οριστικά δεκτή, η έρευνα, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010, θα κλείσει με την αμερικάνικη εταιρεία να αποφεύγει κυρώσεις και πρόστιμα.



Πιστεύω ότι η νέα πρόταση της Google, μετά από μακρές και δύσκολες συνομιλίες, μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα ανταγωνισμού ", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και Επίτροπος Ανταγωνισμού Joaquín Almunia. " Χωρίς να εμποδίζουμε την Google να προβάλει τις δικές της υπηρεσίες, θα δίνεται στο χρήστη η δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών που θα παρουσιάζονται με παρόμοιο τρόπο. Οι χρήστες θα επιλέγουν την καλύτερη εναλλακτική λύση ", συμπλήρωσε ο ίδιος. Πρόκειται για την τρίτη πρόταση της Google προς τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και Επίτροπο Ανταγωνισμού, κύριο Joaquín Almunia, ο οποίος είχε απορρίψει τις δύο προηγούμενες.

Θα κάνουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η Google στην Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν τεθεί ", αναφέρει σε ανακοίνωσή ο Senior Vice President & General Counsel της Google, κύριος Kent Walker.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ