Νέα

Έξι πόλεις “στο νήμα” για τη διεκδίκηση του τίτλου της ευρωπαϊκής “Πρωτεύουσα της Καινοτομίας”

kainotom2013_s



Και οι έξι έχουν καταθέσει διαπιστευτήρια καινοτομίας και σήμερα βρίσκονται στο νήμα, ως φιναλίστ, διεκδικώντας το ρόλο της πρώτης ευρωπαϊκής “Πρωτεύουσας της Καινοτομίας” ή αλλιώς “iCapital”: Βαρκελώνη (Ισπανία), Εσπού (Φινλανδία), Γκρενόμπλ (Γαλλία), Χρόνινγκεν (Ολλανδία), Μάλαγα (Ισπανία) και Παρίσι (Γαλλία), είναι οι έξι πόλεις, που μπήκαν στη short list, για την πρώτη “iCapital” της Ευρώπης. Η νικήτρια πόλη θα επιλεγεί τον Μάρτιο του 2014 από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και θα λάβει €500.000 προκειμένου να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας, συνδέοντας μεταξύ τους πολίτες, δημόσιες αρχές, πανεπιστημιακή κοινότητα και επιχειρήσεις.

Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών στο προσκλητήριο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε εντυπωσιακή, καθώς το παρόν στο διαγωνισμό έδωσαν 58 ευρωπαϊκές πόλεις. Δεδομένου ότι το 68% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές, αναμένεται ότι οι περιοχές αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι πόλεις προάγουν την καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιες, αλλά το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να καινοτομήσουν και άλλοι και να υπάρξει σύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Οι υποψήφιες πόλεις κρίθηκαν τόσο με βάση τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματα τους μέχρι σήμερα σε θέματα καινοτομίας, όσο και με βάση τις ιδέες τους για την ενίσχυση των καινοτόμων ικανοτήτων τους στο μέλλον.

“Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις πόλεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καινοτομία και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πόλεων, που θα μπορούν να ανταλλάσσουν λαμπρές ιδέες για το μέλλον”, δήλωσε σχετικά η επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών της Ε.Ε., κυρία Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν.

Τα επιτεύγματα
Οι έξι προκριθείσες ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεχώρισαν για τα επιτεύγματά τους:

Βαρκελώνη: για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να φέρει την πόλη πιο κοντά στους πολίτες.
Εσπού: για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών, που έχουν ενώσει την επιστημονική κοινότητα με τις επιχειρήσεις.
Γκρενόμπλ: για την επένδυση σε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, μέσω των συνεργιών μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας.
Χρόνινγκεν: για τη χρήση των νέων εννοιών, εργαλείων και διαδικασιών για την ανάπτυξη ενός έξυπνου ενεργειακού οικοσυστήματος.
Μάλαγα: για ένα νέο μοντέλο αστικής ανάπλασης, όπου άνθρωποι και δημιουργικές βιομηχανίες συνεργάζονται και προωθούν την ανάπτυξης.
Παρίσι: για την εκμετάλλευση της περιουσίας, που κατέχει ο δήμος, μέσα από πειραματικές καινοτόμες λύσεις. 

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός αφορά σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και για πρωτοβουλίες, που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2010. Τα κριτήρια, που έπρεπε να τηρεί μια πόλη, προκειμένου να διακριθεί στον διαγωνισμό ήταν: να είναι καινοτόμος όσον αφορά τις ιδέες, τις διαδικασίες και τα εφαρμοζόμενα μέσα, να αποτελεί πηγή έμπνευσης, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση ταλέντων, χρηματοδοτών και επενδυτών, καθώς και την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των πολιτών, να είναι διαδραστική και να δημιουργεί μια κοινότητα καινοτομίας στην ίδια την πόλη, αλλά και μαζί με άλλες πόλεις.

 

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ