Νέα

“Οικοσύστημα καινοτομίας” made in Greece, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, με την τεχνογνωσία του ισραηλινού ΥΟΖΜΑ

kainotom2013_s



Το δικό της “οικοσύστημα καινοτομίας”, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αναστροφή της υφιστάμενη οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρεί να αποκτήσει η Ελλάδα, λαμβάνοντας χείρα βοηθείας από το Ισραήλ. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ισραήλ, που το 1992 “έτρεξε” το δικό του αντίστοιχο πρόγραμμα με θεαματικά αποτελέσματα, η Ελλάδα επιδιώκει να οριοθετήσει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης, που θα την τοποθετήσει στο διεθνή χάρτη καινοτομίας, με προφανή οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση.  

Ένα πρώτο βήμα - γιατί ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η χώρα είναι μακρύς - έγινε χθες με την υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας του ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, το ΕΤΕΑΝ και την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων. Οι συμβάσεις, που υπεγράφησαν χθες, αφορούν την ανάθεση μελετών σε εξειδικευμένη ομάδα του ΥΟΖΜΑ Group, προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιμέρους - ανά αγορά - πολιτικές και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και ένα “οικοσύστημα καινοτομίας” με βάση την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές του Ισραηλινού οργανισμού.  

Η μελέτη του ισραηλινού fund θα παραδοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, προκειμένου εν συνεχεία η ελληνική Κυβέρνηση να χαράξει τη στρατηγική της, κεφαλαιοποιώντας τη μακρά εμπειρία της ισραηλινής πλευράς.

Οι συμφωνίες, που υπεγράφησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρουσία του υπουργού, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα, κ. Άριε Μέκελ, εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. 

Αναζήτηση του μοντέλου
Αναζητώντας το κατάλληλο μοντέλο ανάπτυξης, με όχημα την καινοτομία, η Ελλάδα επιδιώκει μέσω των μελετών:

Τη διερεύνηση και αποτύπωση αγορών, που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα, και στις οποίες διαθέτουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να επιλεγούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι παγκόσμιες τάσεις, οι δυνατότητες και ευκαιρίες της Ελλάδας στον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής. 

Να εντοπίσει τις αλλαγές που απαιτούνται σε θεσμικό, νομικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί στόχος επενδυτικών ευκαιριών από τη διεθνή αγορά. Οι προτάσεις θα βασίζονται στην πρακτική που εφήρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική. Επιπλέον, θα δομούνται με γνώμονα τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και την υψηλή προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.   

Τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται, προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρη δομημένα οικοσυστήματα καινοτομίας στις αγορές που θα επιλεγούν. Κάθε μια από τις αγορές αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κεφαλαίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αυτό το δεδομένο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου οι όποιες επιλογές να έχουν τα βέλτιστα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα. 

Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης που χρειάζονται, προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος των επιλεγμένων αγορών, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.  

Ισραηλινή τεχνογνωσία
Το ΥΟΖΜΑ Fund of Funds και ο ιδρυτής του Elrich Yigal ξεκίνησαν το 1992 τη διαμόρφωση της αντίστοιχης στρατηγικής για τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας στο Ισραήλ. Σήμερα, το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στη διοχέτευση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, έχοντας προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις και θεωρείται από τις πρώτες δυνάμεις παγκοσμίως σε αγορές, όπως η πληροφορική, η βιοτεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η αγροτική βιομηχανία και οι τεχνολογίες νερού. Ο οργανισμός αυτός έχει λειτουργήσει και λειτουργεί συμβουλευτικά για πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο και αυτήν την περίοδο είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης της Ν. Κορέας. 

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ