Νέα

Κοινοτικές “γέφυρες συνεργασίας” δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για έργα καινοτομίας, €1 δις

kainotomia2013_293



Κοινοτικούς πόρους, ύψους €1,13 δις, που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν αντίστοιχα κεφάλαια από τους ιδιώτες εταίρους, “ρίχνει” η Ευρώπη σε σχέδια τόνωσης της καινοτομίας. Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ορίζοντας 2020” για την έρευνα και την καινοτομία, με συνολικό προϋπολογισμό €80 δις. Χθες, ερευνητικές συμπράξεις μεταξύ της Ε.Ε., του ιδιωτικού τομέα και των κρατών - μελών προκήρυξαν τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για σχέδια και εταίρους.



Οι επτά συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, που δρομολογήθηκαν χθες, αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση €19,5 δις στην έρευνα και την καινοτομία για την επόμενη επταετία. Η συνεισφορά της Ε.Ε. ύψους €7,3 δις θα κινητοποιήσει κονδύλια €12,2 δις από τον ιδιωτικό τομέα και τα κράτη - μέλη.

Οι συμπράξεις αυτές, μαζί με άλλες τέσσερις μεταξύ δημόσιων φορέων και κρατών - μελών, αποτελούν τη δέσμη μέτρων “Επενδύσεις στην Καινοτομία”, που αντιπροσωπεύει επένδυση άνω των €22 δις στο μέλλον της Ευρώπης. Αφορούν δε μια σειρά καινοτόμων τομέων, όπως η παραγωγή ηλεκτρονικών προϊόντων, ο τομέας των φαρμάκων, οι μεταφορές, η βιομηχανία βιοπροϊόντων.

Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις θα διατεθούν σε σχέδια, όπως η δημιουργία δεκάδων υδρογονοκίνητων οχημάτων και σταθμών ανεφοδιασμού σε υδρογόνο, καθώς και η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών αγωγών για το διαβήτη και τις ασθένειες των ματιών. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων είναι ανοικτές στη συμμετοχή επιχειρήσεων, ΜμΕ, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων. Τα καλύτερα έργα θα επιλέγονται για χρηματοδότηση μέσω αξιολόγησης.

Ιδιωτικοί φορείς
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, τις συμπράξεις εκπροσώπησαν: ο διευθύνων σύμβουλος της UCB, Roch Doliveux, ο διευθύνων σύμβουλος της Intelligent Energy, Henri Winand, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Safran, Jean-Paul Herteman, ο διευθύνων σύμβουλος της Novozymes, Peder holk Nielsen, ο διοικητικός γενικός διευθυντής της STMicroelectronics, Jean-Marc Chery, ο διευθύνων σύμβουλος των Divison Rail Systems, Siemens AG, Infrastructure & Cities Sector, Jochen Eickholt, και ο διευθύνων σύμβουλος της ENAV, Massimo Garbini.

“Έχουμε δεσμευτεί να διαθέσουμε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., κατά προτεραιότητα, στην ανάκαμψη: οι συμπράξεις αυτές επιτελούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό, με τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων ύψους €1,1 δις, ποσό που θα συμπληρωθεί από τη βιομηχανία, στο πλαίσιο επταετούς δέσμης μέτρων συνολικού προϋπολογισμού €22 δις για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Οι συμπράξεις θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν αποτελέσματα που καμία χώρα, επιχείρηση ή ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν μόνες τους” , σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ίδιος πρόσθεσε: “Μόνον αν συνεργαστούν τα καλύτερα μυαλά από τον πανεπιστημιακό χώρο, τη βιομηχανία, τις ΜμΕ, τα ερευνητικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις” .

Οι συμπράξεις
Οι επτά ΣΔΙΤ, που δρομολογήθηκαν χθες, αναπτύσσουν δραστηριότητα σε ορισμένους βασικούς τομείς:
Ηλεκτρονικά Συστατικά Στοιχεία και Συστήματα για την Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία (ECSEL ): τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων.
Βιομηχανίες βιοπροϊόντων (BBI): χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης.
Κυψέλες Καυσίμου και Υδρογόνο 2 (FCH2): επίσπευση της διάθεσης στην αγορά καθαρών και αποδοτικών τεχνολογιών στην ενέργεια και τις μεταφορές.
Clean Sky 2 (CS2): κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2.
Shift2Rail: βελτίωση των τρένων και των σιδηροδρομικών υποδομών, με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους και την βελτίωση της ικανότητας, της αξιοπιστίας και της χρονικής ακρίβειας.
SESAR 2020: ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος νέας γενιάς για τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, που θα βελτιώσει τις επιδόσεις των αερομεταφορών.
Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα 2 (IMI2): ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπευτικών αγωγών νέας γενιάς, όπως τα νέα αντιβιοτικά.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ