Νέα

Η φορολογική συμπεριφορά της Amazon στο στόχαστρο της Επιτροπής - Σκληραίνει η στάση έναντι των πολυεθνικών

amazonlogo

Τον κλοιό, γύρω από τις αμερικανικές πολυεθνικές και τη φορολογική τους συμπεριφορά επί ευρωπαϊκού εδάφους, σφίγγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Επιτροπή προσανατολίζεται σε νέα έρευνα, η οποία, αυτήν τη φορά, αφορά τον αμερικανικό κολοσσό της Amazon και τη φορολογική τακτική του στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο. Αντικείμενο της νέας έρευνας είναι, προφανώς, το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι κανόνες περί κρατικής στήριξης της εταιρείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το δημοσίευμα, ήδη η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Amazon στοιχεία για τις φορολογικές της δηλώσεις στο Λουξεμβούργο, όπου έχει μεταφέρει την ευρωπαϊκή της έδρα. Το Λουξεμβούργο έχει βρεθεί από καιρό στο στόχαστρο των Κοινοτικών Αρχών. Μόλις το Μάρτιο, η Επιτροπή είχε κατηγορήσει τις αρμόδιες Αρχές του Λουξεμβούργου για απόκρυψη στοιχείων, αναφορικά με τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Πολύ πρόσφατα, η Επιτροπή έθεσε στο μικροσκόπιό της τη φορολογική συμπεριφορά μιας άλλης αμερικανικής πολυεθνικής, της Apple, στην Ιρλανδία, ξεκινώντας έρευνα, προκειμένου να διακριβώσει εάν η πολυεθνική καταβάλλει τους φόρους που της αναλογούν επί ευρωπαϊκού εδάφους.  

“Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι εθνικές Αρχές δέχθηκαν να μην φορολογήσουν ένα μέρος των κερδών αυτών των επιχειρήσεων”, είχε εξηγήσει - προ μηνός περίπου - ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, κ. Joaquín Almunia.  

Συνεχείς έρευνες
Η Επιτροπή ήδη από το Σεπτέμβριο έχει κάνει γνωστό ότι ξεκινά να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες, που προσφέρθηκαν σε πολυεθνικές από την Ιρλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Στόχος είναι, μέσω της έρευνας, να εξακριβωθεί εάν τα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα στις τρεις χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί μπορεί να οδηγήσει σε αίτημα για ανάκτηση τους.  

“Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, οι εθνικές Αρχές δεν μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, που θα επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι τους αναλογεί”, είναι το σκεπτικό της Επιτροπής, όπως το μετέφερε πρόσφατα ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Μάλιστα, ο ίδιος είχε προαναγγείλει τότε επέκταση της έρευνας και σε άλλα κράτη - μέλη και επιχειρήσεις, σχολιάζοντας κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι σχετικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη με το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα της Επιτροπής έρχεται ως συνέχεια κριτικής, που ασκείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που πληρώνουν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon, η Google και η Starbucks, σε μία περίοδο εκτεταμένης λιτότητας στην ήπειρο. 

Διαμαρτυρίες
Η έντονη κριτική, που ασκείται όχι μόνο από κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες όλων των κλάδων, με πρωταγωνιστή αυτόν των τηλεπικοινωνιών, αλλά και Κοινοτικών Αξιωματούχων, εδράζεται στη λογική ότι μεγάλες πολυεθνικές, με προέλευση κυρίως τις ΗΠΑ, αποκτούν μεγάλα κέρδη στην Ε.Ε., χωρίς να συμβάλουν αντίστοιχα στο δημόσιο προϋπολογισμό.

Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι η Ιρλανδία, με “όχημα” τους πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, έχει προσελκύσει μπαράζ επενδύσεων αμερικανικών – κυρίως - πολυεθνικών εταιρειών. Αν και το θέμα απασχόλησε τους ερευνητές της αμερικανικής Γερουσίας, που διαπίστωσαν πέρυσι ότι η Apple είχε καταβάλει μικρό ή καθόλου εταιρικό φόρο για τα κέρδη, ύψους τουλάχιστον $74 δις, που είχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, εκμεταλλευόμενη “παραθυράκια” της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, η εταιρεία είχε αρνηθεί τις αιτιάσεις, ενώ αντίστοιχη στάση κράτησε και η ιρλανδική κυβέρνηση, αρνούμενη το ρόλο του φορολογικού παραδείσου.

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ