Νέα

Στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από το Ισραήλ

startup

Γέφυρες συνεργασίας για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων δημιουργούν Ελλάδα και Ισραήλ. Σε αυτήν τη λογική, εντάσσεται η συμμετοχή της καινοτόμου ελληνικής επιχείρησης “Respi”, με ιδρυτή τον κ. Αντώνη Κουρή, στο διαγωνισμό καινοτομίας "StartTelAviv 2015". Η ελληνική εταιρεία αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού "Start Tel Aviv 2015”, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των κριτών ανάμεσα σε πέντε ομάδες. Η ελληνική νεοφυής εταιρεία απέσπασε το πρώτο βραβείο, παρουσιάζοντας τη συσκευή που ανέπτυξε, η οποία βοηθά  άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ να ζήσουν μία υγιέστερη ζωή, μέσω ενός συστήματος διαχείρισης στο smartphone. Αποτελείται από ένα φορητό σπιρόμετρο, ένα φορητό αισθητήρα ποιότητας του αέρα και μία συνδεδεμένη εφαρμογή, η οποία προσφέρει εξατομικευμένη παρακολούθηση της ασθένειας και καθοδήγηση.

Ένα ελληνικό τεχνολογικό startup, σε στάδιο αρχικής χρηματοδότησης, θα συμμετάσχει, για πρώτη φορά, στον διεθνή διαγωνισμό “Start Tel Aviv”Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να συμμετάσχει στο DLD Tel Aviv Innovation Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας της χώρας (5-11 Σεπτεμβρίου 2015). Το Φεστιβάλ αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο εκπροσώπων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ, όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτικών κεφαλαίων, επενδυτές "άγγελοι" (angelinvestors) καθώς και στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών.

Για τη Respi, θα σχεδιαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει παρακολούθηση εργαστηρίων (workshops) και ομιλιών, καθώς και μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του ισραηλινού οικοσυστήματος.

Καινοτομία
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με 42 συμμετοχές, ανταποκρίθηκαν θερμά στο διαγωνισμό Start Tel Aviv 2015, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ και τους ID-GC. 

Οι άλλες εταιρίες, που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και παρουσίασαν τις ιδέες τους, ήταν:

Η εταιρεία e-NIOS, που αναπτύσσει λύσεις πληροφορικής για την ευφυή ανάλυση γενομικών δεδομένων στο Cloud, στοχεύοντας στην ανάγκη για ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data analytics)  στο χώρο της Βιοϊατρικής Έρευνας. 

Η SourceLair,  ένα website που επιτρέπει στον κόσμο να γράφει κώδικα μέσα από ένα browser

Η εταιρεία HOST, που ανέπτυξε έναν έξυπνο θερμοστάτη χώρου, ο οποίος χρησιμοποιεί ασύρματους αισθητήρες, αντιστάθμιση και προσαρμόζει την ένταση της θέρμανσης για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Η εταιρεία RTsafe ιατρικής τεχνολογίας, που ανέπτυξε και προσφέρει αποκλειστικά, διεθνώς, ένα πατενταρισμένο καινοτόμο προϊόν, που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των καρκινοπαθών που υπόκεινται σε ακτινοθεραπεία.

Το Ισραήλ, ως γνωστόν, διαθέτει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με περισσότερες από 5.000 startups. Οι εξαγωγές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 3.700%, από $1 δις σε $39 δις. Οι δε επενδύσεις του κράτους, στην έρευνα και ανάπτυξη, έχουν αυξηθεί κατά 223% από 1,3% στο 4,2%, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ