Νέα

Πλήρης κατάργηση των τελών περιαγωγής στην Ε.Ε. από τον Ιούνιο του 2015

roamingnew12

Το δρόμο για την πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής (roaming) από τον Ιούνιο του 2017, άνοιξε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια συμφωνία - ορόσημο προς την κατεύθυνση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς, η οποία προέκυψε μετά από συμβιβασμό μεταξύ των Οργάνων της Ε.Ε. (Επιτροπής, Κοινοβουλίου και Συμβουλίου), καθώς το Ευρωκοινοβούλιο επεδίωκε την κατάργηση των τελών από το 2016. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής βρίσκεται στην “καρδιά” της μεταρρύθμισης της αγοράς Τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε., καθώς, μεταξύ άλλων, η “πτώση των τειχών” της περιαγωγής θα εισφέρει €110 δις, ετησίως, στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η “πτώση των τειχών” της περιαγωγής θα εισφέρει €110 δις, ετησίως, στην ευρωπαϊκή οικονομίαΗ πλήρης κατάργηση των τελών περιαγωγής για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιουνίου 2017, όπως αποφάσισαν χθες Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών των κρατών - μελών. Τη συμφωνία χαιρέτησαν, από την πλευρά τους, ως ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης της ψηφιακής αγοράς της Ε.Ε., οι θεσμικοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας των Τηλεπικοινωνιών.

Αυτήν τη στιγμή, οι χρεώσεις περιαγωγής (χωρίς ΦΠΑ) είναι €0,19 ανά λεπτό κλήσης για τις εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις, €0,06 ανά λεπτό για τις εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις, €0,06 ανά SMS που αποστέλλετε και €0,20 ανά ΜΒ για τις υπηρεσίες δεδομένων. Από τον Απρίλιο του 2016, οι χρεώσεις θα μειωθούν περαιτέρω και θα διαμορφωθούν στα €0,05 ανά λεπτό για τις φωνητικές κλήσεις, €0,02 ανά απεσταλμένο SMS και €0,05 ανά ΜΒ. Σημειωτέον πως οι μεγάλες εταιρείες κινητής έχουν λανσάρει ειδικά πακέτα περιαγωγής, όπου με €5-€6 ημερήσιο κόστος, ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο του ως να είναι στη χώρα του.

Οι διαφωνίες
Το ζήτημα της κατάργησης των τελών περιαγωγής είναι ανοιχτό, εδώ και καιρό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εισηγηθεί την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής σε κλήσεις, sms και Ίντερνετ, μέσω κινητών τηλεφώνων, από τα τέλη του 2015. Ωστόσο, το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρόταση, με μια απόφαση που έφερε σε σύγκρουση τα δύο Κοινοτικά Όργανα.

Το Συμβούλιο είχε, τότε, ταχθεί υπέρ ενός μεικτού συστήματος όσον αφορά την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Συγκεκριμένα έχει καταθέσει πρόταση για ένα μεικτό σύστημα, ήτοι καμιά επιπλέον χρέωση μέχρι ενός σημείου και από ένα σημείο χρήσης και έπειτα χρεώσεις, οι οποίες ωστόσο - όπως υποστηρίζεται - θα είναι μικρότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Το Συμβούλιο, επίσης, έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της κατάργησης των τελών περιαγωγής από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι στα μέσα του 2018 θα επανεξεταστεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, έχει ψηφίσει από το 2014 την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός της Ε.Ε., από το τέλος του 2015, αλλά η νομοθεσία χρειάζεται έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα τελευταία Συμβούλια Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η Προεδρία συζήτησε την κατάργηση των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο του 2018, έπειτα από την αναθεώρηση των τελών περιαγωγής χονδρικής (wholesale review), με νομοθετική πράξη, το Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, τελικά επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι την κατάργηση των τελών περιαγωγής δεν επιθυμούσαν πολλές εταιρείες Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., οι οποίες πίεζαν για μια πιο “χαλαρή” αντιμετώπιση του θέματος, ενώ και πολλά κράτη - μέλη, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης.

Ουδετερότητα Διαδικτύου
Το άλλο σκέλος της χθεσινής συμφωνίας αφορά την εφαρμογή για πρώτη φορά, συγκεκριμένων κανόνων επιβολής του net neutrality (δικτυακή ουδετερότητα), σύμφωνα με το οποίο "όλα τα δεδομένα είναι ίσα". Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία και για την αποκαλούμενη “διαδικτυακή ουδετερότητα” (net neutrality), ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν το “ανοικτό” Διαδίκτυο και θα μπορούν μεν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες χωρίς, όμως, να μειώνουν την ποιότητα προς όλες τις υπόλοιπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ