Νέα

Στο στόχαστρο ψηφιακών απατεώνων οι ελληνικές επιχειρήσεις

internetsecurity2

Αυξανόμενα βαίνουν τα κρούσματα ψηφιακής απάτης με θύμα ελληνικές επιχειρήσεις και αντικείμενο την υφαρπαγή οικονομικών δεδομένων και τελικά, μεγάλων χρηματικών ποσών. Η ασφάλεια των επιχειρήσεων, οι βασικοί κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο που τις απειλούν, τα μέτρα αντιμετώπισης τους, αλλά και τα σημεία υψηλού ρίσκου για την ασφάλεια τους, ήταν από τα βασικά θέματα της χθεσινής ημέρας του Πρώτου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξαπατηθεί από επιτήδειους. Όπως είπε, οι τελευταίοι μπαίνουν στα λογιστικά συστήματα, μαθαίνουν την πιστωτική τους ικανότητα και μπορούν να παραπλανήσουν τον επιχειρηματία με διάφορους τρόπους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ξεκίνησε στο Ηράκλειο της Κρήτης το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώροΣτην Κρήτη, όπως τόνισε, το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν περίπου 12 τέτοια περιστατικά, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση επιχειρηματία που έχασε €400.000. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυστυχώς, οι επιχειρήσεις δεν δαπανούν χρήματα για την ασφάλεια τους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αν ένας επιχειρηματίας που θέλει να έχει παρουσία στο Διαδίκτυο, δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται ελεύθερα προγράμματα, αλλά να συνεργαστεί με ανθρώπους που έχουν την αντίστοιχη γνώση, ώστε να θωρακίσει την επιχείρηση του με τα κατάλληλα εργαλεία. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δείχνει έναν εύκολο δρόμο διεκπεραίωσης των εργασιών μιας επιχείρησης, αν και οι κίνδυνοι, που μπορεί να προκύψουν, είναι τεράστιοι.

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο Προϊστάμενος της Μονάδας ENISA στο Ηράκλειο, κ. Ανδρέας Μίτρακας, επεσήμανε ότι η Μονάδα επικεντρώνεται σε τρεις τομείς: την ιδιωτικότητα, την κυβερνοασφάλεια και την πρόληψη/καταστολή, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να έρθουν κοντά επιχειρήσεις, επιστήμονες, εκπρόσωποι  της πολιτικής και των εταιρειών του κλάδου.

Το συνέδριο
Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις εθνικές ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κεντρικών οργάνων χάραξης πολιτικής, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου.

Ο ENISA αποτελεί ένα κέντρο τεχνογνωσίας, που στηρίζει τα κράτη - μέλη και την ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία, για τη διασφάλιση της κοινωνίας της πληροφορίας συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να προφέρει συμβουλές και λύσεις βασισμένες στην επιχειρησιακή εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ