Νέα

Νέος γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ο καθηγητής κ. Θωμάς Μαλούτας

maloutas

Να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας - που αποτελεί το επιστημονικό δυναμικό της - καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα επιχειρήσει η νέα ηγεσία της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Όπως ανακοινώθηκε χθες, καθήκοντα νέου γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας  του υπουργείου Παιδείας, κ. Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής  Ανθρώπινης Γεωγραφίας και Θεματικής Χαρτογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ο νέος γενικός γραμματέας, από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Κώστα Φωτάκη, θα διαχειριστούν το “χαρτοφυλάκιο” της έρευνας, στην οποία αποδίδεται μεγάλη σημασία.

Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, καθώς και των ευκαιριών, που προσφέρουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στους στόχους της νέας ηγεσίαςΟ κ. Μαλούτας έχει διατελέσει, επίσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, έχοντας μακρόχρονη πείρα από τη διεύθυνση σημαντικών εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. “Η εμπειρία του τον καθιστά γνώστη του χώρου της έρευνας”, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας. Προσθέτει δε ότι “αποτελεί ενδεδειγμένο πρόσωπο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Έρευνας, η οποία αδιαμφισβήτητα αποτελεί πυλώνα παιδείας και πολιτισμού, καθώς και μοχλό “έξυπνης” ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας όταν πλαισιώνεται από τις κατάλληλες πολιτικές”.

Μάλιστα, το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί “την έμφαση που θέλει να δώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών”.

Who is who
Ο νέος γενικός γραμματέας, με σπουδές στην Αρχιτεκτονική στην École Spéciale d’Architecture (Παρίσι) και μεταπτυχιακές σπουδές Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) το 1983. Εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1995 και Καθηγητής το 2000. Το 2009 εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Το 2001 εξελέγη Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ και επανεξελέγη το 2007. Την περίοδο 2010-13 άσκησε χρέη Διευθυντή και Προέδρου του ΕΚΚΕ και μεταξύ 2011 και 2012 ήταν συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων.

Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 15 βιβλία και συλλογικούς τόμους και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, καθώς και πολλές άλλες δημοσιεύσεις. Περιλαμβάνει, επίσης, ηλεκτρονικές εφαρμογές για την πρόσβαση, επεξεργασία και χαρτογράφηση δεδομένων των απογραφών πληθυσμού.

Θεματικά το έργο του εντάσσεται στην Κοινωνική Γεωγραφία των Πόλεων. Το σύνολο σχεδόν του έργου του εστιάζει στην κοινωνική ανισότητα και τη δυναμική του μετασχηματισμού της κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής αστικοποίησης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ