Νέα

Μείωση κόστους έως και 30% φέρνουν οι ασύρματες επικοινωνίες μεταξύ μηχανών (M2M)

mobile-data

Τη νεόκοπη - για τα ελληνικά δεδομένα -  αγορά των ασύρματων επικοινωνιών μεταξύ μηχανών (machine-to-machine-Μ2Μ) έχουν αρχίσει να διερευνούν οι εγχώριες επιχειρήσεις, αναμένοντας οφέλη, όπως αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και μείωση του κόστους λειτουργίας. Ήδη στην ελληνική αγορά υπάρχουν σήμερα περίπου 150.000 συνδέσεις ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (M2M–Machine-to-Machine), με συγκεκριμένους κλάδους να επιτυγχάνουν - με τη χρήση τους -  μείωση του λειτουργικού κόστους σε ποσοστό έως και 30%.

Περί τις 150.000 συνδέσεις M2M στην ελληνική αγορά σήμερα - 3,4 δις. συνδεδεμένες συσκευές διεθνώς έως το 2024Σε διεθνές επίπεδο, οι λύσεις Μ2Μ εξελίσσονται πλέον σε καθημερινό εργαλείο για τις επιχειρήσεις με το το 22% των εταιρειών να κάνουν ήδη χρήση σχετικών υπηρεσιών, ποσοστό αυξημένο άνω του 80% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο κλάδος των Μεταφορών και των Logistics, η Αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας της Ενέργειας είναι οι κλάδοι της οικονομίας, που καθοδηγούν διεθνώς την ανάπτυξη των συνδέσεων M2M.

Σύμφωνα με την έρευνα “M2M Global Adoption Barometer 2014” της Circle Research, που παρουσίασε χθες ο διευθυντής εταιρικών πελατών στη Vodafone Ελλάδας, κ. Διονύσης Γρηγοράτος, το 75% των επιχειρήσεων θεωρεί την αξιοποίηση των συνδέσεων Μ2Μ ως ουσιώδη ή σημαντική για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, το 72% πιστεύει ότι η χρήση real time δεδομένων των συνδεδεμένων μηχανών θα είναι στο μέλλον επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία και την προβολή των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η επένδυση σε υπηρεσίες Μ2Μ είναι εγγυημένη, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 89% των επιχειρήσεων, που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν Μ2Μ, άρχισε να αποσβένει την επένδυση μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Όπως τόνισε ο κ. Γρηγοράτος, αν και το το 41% των επιχειρήσεων έχουν καθαρά εσωστρεφή στρατηγική όσον αφορά τη χρήση Μ2Μ υπηρεσιών, εντός της προσεχούς τριετίας το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 25%, αντανακλώντας τη συνεισφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην εξωστρέφεια των εταιρειών




3,4 δις. συνδεδεμένες συσκευές

Η αγορά των συνδεδεμένων συσκευών παγκοσμίως γνωρίζει πεδίο δόξης λαμπρό. Ήδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από περίπου 500 εκατ. Μ2Μ συνδέσεων στα τέλη του 2013, ο αριθμός τους αναμένεται να εκτοξευθεί στα 3,4 δις. έως το 2024. Μάλιστα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για την περίοδο 2013-2014 εκτιμάται στο 19%.

Η τεχνολογία M2M
Ο όρος M2M αναφέρεται στην Επικοινωνία Μηχανής-με-Μηχανή (Machine-to-Machine) και περιγράφει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μηχανών και συσκευών, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το M2M είναι στενά συνδεδεμένο με έννοιες, όπως το Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT), τα Κυβερνο-φυσικά Συστήματα (Cyber Physical Systems - CPS) και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0). Όλα τα παραπάνω επεξεργάζονται σχέδια στα οποία τα πράγματα γύρω μας - από τις μηχανές στον τομέα της μεταποίησης μέχρι και αντικείμενα καθημερινής χρήσης - ανταλλάσσουν και αξιολογούν δεδομένα αυτόματα και δημιουργούν προστιθέμενη αξία για εμάς τους ανθρώπους. Με δεδομένο ότι τεράστιες ποσότητες δεδομένων πρέπει να αποθηκεύονται και να αναλύονται, η επικοινωνία των συσκευών εξελίσσεται παράλληλα με την πρόοδο της τεχνολογίας, όπως π.χ. με το Cloud Computing και το Big Data Analytics.

Πακέτα υπηρεσιών
Χθες, η Vodafone παρουσίασε για την ελληνική αγορά το “M2M Full Control” ένα ανανεωμένο πακέτο υπηρεσιών M2M, που καθιστούν τις επιχειρήσεις Ready Business. Παράλληλα, γνωστοποίησε τα σχέδιά της να λανσάρει στο επόμενο διάστημα και αντίστοιχες υπηρεσίες για καταναλωτές. 

Η Vodafone, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Zelitron, έχει ήδη αναπτύξει και παρέχει στους πελάτες της, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, νέες υπηρεσίες και έξυπνες εφαρμογές M2M που απευθύνονται στις ανάγκες διαφόρων κλάδων της αγοράς και δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που τις εφαρμόζουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ