Νέα

Η τεχνολογία, κορυφαία προτεραιότητα για τους CEOs τη διετία 2015-2016

ciosman

Μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ατζέντα των CEOs, ανά τον κόσμο, για τη διετία 2015-2016 καταλαμβάνει ο τομέας της Τεχνολογίας και όσα θέματα σχετίζονται με αυτήν. Οι επικεφαλής των εταιρειών, διεθνώς, κατατάσσουν την τεχνολογική καινοτομία μόλις στη δεύτερη θέση της λίστας με τις πέντε πιο σημαντικές προτεραιότητες, με την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της κατάταξης. Μάλιστα, οι δύο αυτοί παράγοντες (ανάπτυξη και τεχνολογική εξέλιξη) φαίνεται ότι σχετίζονται άμεσα, με τους διευθύνοντες συμβούλους να θεωρούν τις τεχνολογικές αλλαγές ως “σημείο κλειδί” για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται σε έρευνα της Gartner,  που διενεργήθηκε σε δείγμα 400 CEOs και ανώτερων στελεχών διοίκησης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τους επικεφαλής των εταιρειών, με την τεχνολογία να θεωρείται το κύριο εργαλείο για την επίτευξη της.

Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση - την υψηλότερη διαχρονικά - μεταξύ πέντε βασικών προτεραιοτήτων για τα στελέχη διοίκησης“Κάθε χρόνο, ζητάμε από τους CEOs να καταγράψουν τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητες τους. Και φέτος, η ανάπτυξη των εταιρειών βρισκόταν στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τις ρητές αναφορές σε αυτή να είναι, ωστόσο, λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη υπο-αξιολογούν τον παράγοντα ανάπτυξη, αλλά ότι βασική τους ανησυχία είναι, πλέον, ο μηχανισμός, για να την επιτύχουν. Και σε αυτήν την κατεύθυνση, η τεχνολογική καινοτομία φαίνεται ότι παίζει πρωτεύοντα ρόλο”, αναφέρει σχετικά η έρευνα της Gartner.

Μάλιστα, η κατάταξη της Τεχνολογίας στη δεύτερη θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων των CEOs είναι η υψηλότερη, που έχει καταλάβει ποτέ ο τομέας. “Είναι σταθερή πεποίθησή μας, ότι οι CEOs είναι πιο επικεντρωμένοι σε αυτόν τον τομέα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 1999”, αναφέρουν σχετικά οι αναλυτές της Gartner.

Σε γενικές γραμμές, τα μηνύματα που στέλνουν τα στελέχη διοίκησης είναι θετικά, καθώς οι CEOs αναμένουν, για τη διετία 2015-2016, θετικές επιχειρηματικές συνθήκες και επιτάχυνση της τεχνολογικής καινοτομίας.

Προτεραιότητες
Η σύνδεση μεταξύ ανάπτυξης και τεχνολογικής ετοιμότητας είναι πολύ υψηλή, καθώς σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων, όταν αναφέρονται σε αναπτυξιακά ζητήματα, τα συνδέουν ευθέως με θέματα, που άπτονται της τεχνολογίας, όπως το e-commerse και το mobile commerse ή το πολυκαναλικό μοντέλο προώθησης των προϊόντων.

Η προσέγγιση και εξυπηρέτηση του πελάτη, με τη συνδρομή των νέων ψηφιακών μέσων, αποτελεί για τους περισσότερους CEOs κορυφαία προτεραιότητα. Σε ερώτηση σχετική με το ποιοι τομείς της εταιρικής λειτουργίας είναι εκείνοι που απαιτούν τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επενδύσεις, για την προσεχή πενταετία, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναφέρουν την εξυπηρέτηση του πελάτη (37%), με το digital marketing να ακολουθεί (32%) και τα business analytics να έπονται (28%).

Ο προσανατολισμός σε λύσεις και υπηρεσίες Cloud είναι, επίσης, δεδομένος για τους CEOs, ενώ - για πρώτη φορά με τόση ένταση - αναφέρεται και ο τομέας του Internet of Things.

Η Τεχνολογία, εκτός από προοπτικές, προκαλεί και προβληματισμό στα στελέχη διοίκησης, καθώς το 77% απαντά ότι ο ψηφιακός κόσμος δημιουργεί νέες μορφές επιχειρηματικού κινδύνου. Την ίδια στιγμή, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι υφιστάμενες επενδύσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα επίπεδα επιχειρηματικού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ