Νέα

Terra incognita για 4 στις 10 εταιρείες το mobile, τα social media, το cloud και τα big data

mobile_strategy

Μόλις μια ισχνή μειοψηφία των ευρωπαϊκών εταιρειών, που ποσοστιαία εκτιμάται στο 1,7%, αξιοποιεί, πλήρως, σήμερα τα νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως το mobile, τα social media, το cloud και τα big data. Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις στην Ευρώπη (το 41%) δηλώνουν ότι δεν κάνουν χρήση κανενός από τα παραπάνω μέσα ψηφιακής τεχνολογίας.

Μόλις το 1,7% των ευρωπαϊκών εταιρειών κάνει χρήση ψηφιακών εργαλείων - Η ατζέντα της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομίαΤα παραπάνω στοιχεία παρέθεσαν οι επικεφαλής της Ε.Ε. για την ψηφιακή αγορά, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Andrus Ansip, και ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κ. Gunter Oettinger. Επικαλούμενοι τα ίδια στοιχεία, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπογράμμισαν σε ομιλίες τους, ότι η ευρεία χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο Δημόσιο τομέα θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην ευρωπαϊκή οικονομία κεφάλαια της τάξης των €10 δις ετησίως. Μόνο δε από την εφαρμογή του e-invoicing στις δημόσιες συμβάσεις, το όφελος μεταφράζεται ετησίως σε €2,3 δις. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου εντός Ε.Ε. θα μπορούσε να αποφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές εξοικονόμηση χρημάτων, που σε ετήσια βάση εκτιμάται σε €11,7 δις.

Η Επιτροπή παραθέτει σειρά στοιχείων, που συνηγορούν υπέρ της ανάγκης να κερδίσει η Ευρώπη το “τρένο” της ψηφιακής τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, σήμερα η οικονομία των εφαρμογών (app economy) απασχολεί 1,8 εκατ. εργαζόμενους, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 4,8 εκατ. έως το 2018, ήτοι θα δημιουργήσει 3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας μέσα σε μόλις μία τριετία. Τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δυναμική της ψηφιακής τεχνολογίας να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, καθώς, στους κλάδους που αυτή αφορά, για κάθε μια θέση εργασίας που χάνεται δημιουργούνται 2,6 νέες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, ο μεγάλος κίνδυνος για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία είναι να αφήσει η βιομηχανία στην Ευρώπη αναξιοποίητα αυτά τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τη στιγμή μάλιστα, που άλλοι διεθνείς παίκτες, οι οποίοι κυριαρχούν στις ψηφιακές πλατφόρμες σήμερα, επενδύουν τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση.

Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας ανά περιφέρεια
Προκειμένου να ενισχύσει και να επιταχύνει τη μετάβαση του ευρωπαϊκού επιχειρείν στην ψηφιακή εποχή, η Επιτροπή προωθεί σειρά παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία “Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας” (Digital Innovation Hubs). Σύμφωνα με τον Επίτροπο G. Oettinger, στόχος είναι κάθε περιφέρεια της Ευρώπης να φιλοξενεί ένα - διεθνούς εμβέλειας - Digital Innovation Hub. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση η Ε.Ε. σκοπεύει να επενδύσει €500 εκατ. εντός της προσεχούς πενταετίας, με στόχο να κινητοποιήσει υπερ-πολλαπλάσια κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Έτερος στόχος της Ε.Ε., όπως τον εξήγησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, είναι να αποκτήσει η Ε.Ε. πρωτοπορία στις ψηφιακές πλατφόρμες για τη βιομηχανία, προκειμένου κάθε επιχείρηση να μπορεί να έχει στη διάθεσή της ανοικτές και διαλειτουργικές πλατφόρμες, που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ο κ. Oettinger εισηγείται τη διεξαγωγή μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους του κλάδου, σε υψηλό επίπεδο, τον Ιούνιο. Κοινή φιλοδοξία είναι να “τρέξουν” στην Ευρώπη τουλάχιστον πέντε σχετικά έργα μεγάλης κλίμακας – ετησίως - με την Ε.Ε. να επενδύει στην κατεύθυνση αυτή €800 εκατ. εντός της προσεχούς πενταετίας. Στόχος είναι τα κεφάλαια αυτά να ανέλθουν τελικά σε €3 δις, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών, αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων. 

 

Στο σχεδιασμό της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομία περιλαμβάνεται, επίσης, το κλείσιμο της “ψαλίδας” στην αγορά εργασίας και η αντιμετώπιση του υφιστάμενου κενού μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όσον αγορά τις ψηφιακές δεξιότητες. Το όλο εγχείρημα, μάλιστα, θα λάβει το χαρακτήρα του επείγοντος, καθώς, όπως πιστοποιούν τα σχετικά νούμερα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις, με το δεδομένο ότι, για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη ετησίως για πρόσθετο δυναμικό 150.000 IT experts στην Ευρώπη, το οποίο δεν καλύπτεται. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, θα επιδιωχθεί σχετική συμφωνία με τους υπουργούς Παιδείας όλων των κρατών - μελών.

Κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό των Βρυξελλών θα διαδραματίσει και το θέμα της ρύθμισης με την Επιτροπή να υπόσχεται μια “έξυπνη ρύθμιση για την έξυπνη βιομηχανία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ