Νέα

Ώθηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το νέο Κανονισμό για το “πλαστικό” χρήμα

commercetablet

Ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εντός της Ευρώπης, επιχειρεί να δώσει η Ε.Ε. με το νέο Κανονισμό, που προβλέπει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στις διατραπεζικές προμήθειες επί των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Το νέο Κανονισμό, που εκτιμάται ότι θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές με “πλαστικό χρήμα”, εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προβλέπει δε την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη, που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προκειμένου να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους.

Ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός βάζει πλαφόν στα τέλη συναλλαγών με πιστωτικές κάρτεςΚάθε φορά, που ένας καταναλωτής πραγματοποιεί αγορά με τη χρήση κάρτας, η τράπεζα του κατόχου της κάρτας χρεώνει διατραπεζική προμήθεια στην τράπεζα του εμπόρου λιανικής πώλησης. Παρ’ ότι οι καταναλωτές αγνοούν συνήθως την ύπαρξη τους, οι διατραπεζικές προμήθειες κοστίζουν στους εμπόρους λιανικής και εν τέλει, στους καταναλωτές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το επίπεδο των προμηθειών ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., δημιουργώντας εμπόδια στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Ο νέος Κανονισμός αναμένεται να μειώσει το κόστος για τους χρήστες πιστωτικών καρτών, γεγονός που αναμένεται να ωφελήσει λιανοπωλητές και καταναλωτές.

Ανώτατα όρια

Έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, τα ανώτατα όρια για διατραπεζικές προμήθειες θα έχουν ως εξής:

- Για όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, το 0,3% της αξίας της συναλλαγής,

- Για όλες τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, το 0,2% της αξίας της συναλλαγής. Ωστόσο, για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, τα κράτη - μέλη μπορούν να επιτρέψουν τη χρέωση διατραπεζικής προμήθειας ανά συναλλαγή έως 5 λεπτά του ευρώ σε συνδυασμό με το ανώτατο όριο του 0,2%. Αυτό επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα των διατραπεζικών προμηθειών του συστήματος καρτών πληρωμής δεν υπερβαίνει το 0,2% της ετήσιας αξίας των εγχώριων συναλλαγών με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος καρτών πληρωμής.

Επιπλέον, κατά τα πρώτα πέντε έτη εφαρμογής, τα κράτη - μέλη μπορούν να εφαρμόζουν το ανώτατο όριο του 0,2% υπολογιζόμενο ως ετήσιο σταθμισμένο μέσο όρο όλων των εγχώριων συναλλαγών με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος πληρωμών με κάρτα.

Όσον αφορά τις εγχώριες πράξεις πληρωμής, για τις οποίες δεν ισχύει η διάκριση μεταξύ συναλλαγών με χρεωστική και συναλλαγών με πιστωτική κάρτα (συναλλαγές με “καθολικές κάρτες”), εφαρμόζεται το ίδιο ανώτατο όριο με εκείνο που προβλέπεται για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστική κάρτα. Ωστόσο, κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής των ανώτατων ορίων, τα κράτη - μέλη μπορούν να εκλαμβάνουν έως και το 30% των εγχώριων συναλλαγών με “καθολική κάρτα” ως συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, στις οποίες εφαρμόζεται το ανώτατο όριο διατραπεζικής προμήθειας του 0,3% της αξίας της συναλλαγής. 

Διαφανείς κανόνες
Οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και θα διευκολύνουν την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, διευρύνοντας, έτσι, τη διαθεσιμότητα των μέσων πληρωμής. 

Η διαφάνεια των μηχανισμών θα επιτρέψει στους εμπόρους λιανικής πώλησης να γνωρίζουν το ύψος των προμηθειών που πληρώνουν, όταν δέχονται πληρωμές με κάρτα. Χάρη στους νέους κανόνες θα μπορούν να επιλέγουν ευκολότερα τις κάρτες πληρωμής που θα δέχονται. 

Σήμερα, πολλές φορές τα συστήματα καρτών πείθουν τις τράπεζες να εκδίδουν τις κάρτες τους επιτρέποντας τους να χρεώνουν υψηλότερες προμήθειες. Οι έμποροι λιανικής μετακυλύουν στους πελάτες τους το κόστος της αποδοχής πληρωμών με κάρτα αυξάνοντας τις τιμές. Σε ορισμένα συστήματα καρτών πληρωμής, τα οποία διαχειρίζονται ενώσεις τραπεζών, τα διατραπεζικά αυτά τέλη συμφωνούνται πολυμερώς από τις συμμετέχουσες τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ