Νέα

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι “Over the top players”

communications

“Διεθνείς πρωταθλητές” στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών επιχειρεί να δημιουργήσει η Ε.Ε., η οποία, σε θεσμικό επίπεδο, αναζητά τρόπο να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, που υφίστανται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έναντι των OTTs (Over the top players), όπως η Google, Facebook, το Twitter ή το Skype. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή έχει θέσει στο μικροσκόπιο της τη δραστηριότητα των ΟΤΤs επί ευρωπαϊκού εδάφους, στοχεύοντας να συμπεριλάβει στη στρατηγική της για την ενιαία ψηφιακή αγορά, την οποία θα ανακοινώσει στις 6 Μαΐου, κανόνες για τη λειτουργία τους.


Κίνητρα στις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να επενδύσουν σε υποδομές, αναζητά η Επιτροπή στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής στρατηγικής
Προσχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το Μάιο, το οποίο επικαλείται το Reuters, δίνει μια πρόγευση των σχετικών προθέσεων των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι οι ΟΤΤs λειτουργούν ευθέως ανταγωνιστικά προς τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, χωρίς, ωστόσο, να υφίστανται τις ίδιες ρυθμίσεις. “Είναι απαραίτητο να σχεδιάσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο κανονιστικό περιβάλλον για όλες τις υπηρεσίες”, σημειώνει το έγγραφο, που επικαλείται το Reuters.

Η παρέμβαση στο θέμα των OTTs αποτελεί πάγιο αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι υπηρεσίες, όπως αυτές της Google, του Facebook, του Skype ή του Twitter, “πατούν” στα δικά τους δίκτυα, με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε χωρητικότητα, εξασφαλίζοντας υπερκέρδη, χωρίς να συνεισφέρουν στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών. Οι αιτιάσεις των εταιρειών Τηλεπικοινωνίας εναντίον των OTTs εστιάζουν στη λογική ότι οι τελευταίοι χρησιμοποιούν τα δίκτυα, που οι ίδιες τους παρέχουν, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες, όπως δωρεάν κλήσεις και δωρεάν sms, στερώντας τους πολύτιμα έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθύνουν σε επενδύσεις για την αναβάθμιση των ευρυζωνικών υποδομών.

Ίση μεταχείριση
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ζητούν ίση μεταχείριση, αιτούμενοι την παρέμβαση των ρυθμιστικών Αρχών στην Ευρώπη - και όχι μόνο - για την ανεύρεση λύσης επί του θέματος, προτείνοντας ακόμη και την επιβολή ειδικού τέλους στους OTTs.

Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες, σχετικές με τις κορυφαίες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες Τηλεπικοινωνιών, κατατάσσουν σε πολύ υψηλή θέση τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τους OTTs.

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή, υπό τη νέα της σύνθεση, έχει αναγάγει τις επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές σε προτεραιότητά της και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εμφανίζονται δύσθυμες να επενδύσουν υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, μία σχετική ρύθμιση για τη διαχείριση των OTTs δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Η εξαγορά του WhatsApp
Ήδη η Επιτροπή, εκτός από το κεφάλαιο Google, που άνοιξε για τα καλά την περασμένη εβδομάδα, έχει θέσει υπό εξονυχιστικό έλεγχο την εξαγορά του WhatsApp από τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook. Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. διερευνούν το κατά πόσο η προσφορά του “νούμερο ένα” μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως για την εξαγορά της WhatsApp θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και θα υπονομεύσει την καινοτομία. Η σχετική έρευνα διεξάγεται μέσω της υποβολής σχετικών ερωτημάτων στους ανταγωνιστές της Facebook και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η έρευνα, από πλευράς των Κοινοτικών Αρχών, έρχεται σε συνέχεια αιτήματος του Facebook προς την Ε.Ε. για έγκριση της σχετικής συμφωνίας, η οποία αναμένεται να δώσει στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης μια ισχυρή θέση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά mobile messaging έναντι των τηλεπικοινωνιών, καθώς το WhatsApp μετρά, πλέον, 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ