Νέα

Για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης εγκαλεί τη Google η Ευρώπη

googlepic

Αντιμέτωπος, με την κατηγορία της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης στην Ευρώπη, βρίσκεται ο αμερικανικός κολοσσός της Google. Μετά από πολυετή διερεύνηση του θέματος, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε χθες τις αιτιάσεις της εναντίον της Google, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης. Η Επιτροπή καταλογίζει στη Google συστηματική ευνοϊκή μεταχείριση της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών στις οικείες σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης. Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι αυτή η συμπεριφορά συνιστά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε., διότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό και βλάπτει τους καταναλωτές.

Η Επιτροπή ξεκινά και επίσημη έρευνα για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα AndroidΒέβαια, όπως ξεκαθάρισε χθες η Επιτροπή, η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας. Σε περίπτωση, πάντως, που οι αιτιάσεις της Επιτροπής εναντίον της Google επιβεβαιωθούν, ο τεχνολογικός κολοσσός θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά νομικών κυρώσεων με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αλλάξει την επιχειρηματική της συμπεριφορά στην Ευρώπη.

Η Google έχει την ευκαιρία να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Επιτροπής εντός δέκα εβδομάδων και στη συνέχεια να ζητήσει επίσημη ακρόαση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού, κυρία Margrethe Vestager, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Google, αυτό που προβληματίζει είναι το αθέμιτο πλεονέκτημα που έχει παράσχει η εν λόγω εταιρεία στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.

Διπλό μέτωπο
Το μέτωπο που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Google είναι διπλό, καθώς παράλληλα ξεκινά επίσημα χωριστή έρευνα, αυτή τη φορά για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σχετικά με τη συμπεριφορά της Google, όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει συνάψει αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες ή έχει καταχραστεί πιθανή δεσπόζουσα θέση στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των υπηρεσιών για τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Σύγκριση τιμών
Οι υπηρεσίες σύγκρισης τιμών προϊόντων επιτρέπουν στους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα σε ιστότοπους διαδικτυακών αγορών και να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ διαφόρων πωλητών. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό συμπέρασμα της έρευνας της Επιτροπής, η Google επιφυλάσσει συστηματικά ευνοϊκή μεταχείριση στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών (“Google Shopping”) στις δικές της σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης, για παράδειγμα προβάλλοντας στην οθόνη την υπηρεσία “Google Shopping” σε πιο εξέχουσα θέση.

“Ενδέχεται, επομένως, να εκτρέπει, τεχνηέντως, την κίνηση από ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών και να περιορίζει τη δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται στην αγορά”, αναφέρει η Επιτροπή και εκφράζει την ανησυχία ότι οι χρήστες δεν βλέπουν κατ’ ανάγκη τα σχετικότερα αποτελέσματα των αναζητήσεων τους, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, ενώ καταπνίγει την καινοτομία. Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google, για να δώσει τέλος στη συμπεριφορά αυτή, θα πρέπει να μεταχειρίζεται, με τον ίδιο τρόπο, τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών και εκείνες των ανταγωνιστών της.

Στο στόχαστρο το Android
Στο δεύτερο μέτωπο, η εις βάθος έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε., εμποδίζοντας την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και την πρόσβαση τους στην αγορά, σε βάρος των καταναλωτών και των σχεδιαστών καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, από το 2005, η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων Android βρίσκεται στα χέρια της Google. Το Android αποτελεί σύστημα ανοικτού πηγαίου κώδικα, υπό την έννοια ότι είναι ελεύθερη η χρήση και η ανάπτυξη του από οποιονδήποτε. Η πλειονότητα των κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και tablets χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android, σε συνδυασμό με φάσμα εφαρμογών και υπηρεσιών αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Google. Οι κατασκευαστές αυτοί συνάπτουν συμφωνίες με τη Google για να αποκτήσουν το δικαίωμα εγκατάστασης των εφαρμογών της Google στις δικές τους συσκευές Android.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ