Οι Αρχές Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ερευνούν τα σχέδια της Apple για την υπηρεσία streaming μουσικής

Νέα

03 Απριλίου 2015

Από τον εξονυχιστικό έλεγχο των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού θα περάσει το εγχείρημα του αμερικανικού κολοσσού της Apple να λανσάρει από το καλοκαίρι υπηρεσία streaming μουσικής. Στόχος των Αρχών, που σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους τα πλάνα της Apple, είναι να διακριβώσουν ότι τα εν λόγω σχέδια δεν θα πλήξουν τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλούνται πηγές οι οποίες παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις εκ των έσω, υπό την έρευνα της Επιτροπής έχουν τεθεί οι συμφωνίες της Apple με δισκογραφικές εταιρείες και επιχειρήσεις ψηφιακής μουσικής, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί αν συντρέχουν προϋποθέσεις που παραβιάζουν το Κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Στόχος της διερεύνησης να διακριβωθεί αν παραβιάζονται οι όροι του ανταγωνισμούΣύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή έχει, ήδη, ζητήσει από δισκογραφικές εταιρείες και επιχειρήσεις ψηφιακής διάθεσης μουσικού περιεχομένου να καταθέσουν στοιχεία αναφορικά με τη συμφωνία, που έχουν συνάψει με την Apple, πριν από το λανσάρισμα της νέας υπηρεσίας streaming το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, η  συλλογή πληροφοριών αποτελεί το πρώτο βήμα μιας διερεύνησης, η οποία, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μπορεί να λάβει τη μορφή επίσημης έρευνας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον εντοπίσει οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών του Ανταγωνισμού, δεν αποκλείεται να ζητήσει τροποποίηση των σχετικών συμφωνιών ή ακόμη και να επιβάλει πρόστιμα.

Να σημειωθεί ότι η σχετική υπηρεσία της Apple, που θα ανταγωνίζεται τις αντίστοιχες του Spotify ή της Google, αναμένεται να λανσαριστεί το καλοκαίρι. “Όχημα” θα αποτελέσει η εταιρεία Beats Electronics, την οποία εξαγόρασε η Apple, ενώ αναμένεται να συνδεθεί με την εφαρμογή iTunes.

Μέτωπο Google
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Αρχές του Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εστιάζουν αυτήν την περίοδο την προσοχή τους και σε ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο με αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας. Ο λόγος αυτή τη φορά για την Google, με το δημοσίευμα να υποστηρίζει ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την Google, να της δώσουν την άδεια να κάνει χρήση των εμπιστευτικών πληροφοριών, που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμφωνίες. Το δημοσίευμα ερμηνεύει την κίνηση της Επιτροπής ως προετοιμασία για το επόμενο επεισόδιο στην κόντρα με τη Google και αντικείμενο την κατάχρηση ή όχι της δεσπόζουσας θέσης του τεχνολογικού κολοσσού στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι Ευρωβουλευτές, με ψήφισμα τους προς την Επιτροπή, έχουν θέσει ακόμη και το θέμα του διαχωρισμού των λειτουργικών των διαδικτυακών μηχανών  αναζήτησης, με σκεπτικό ότι “οι on-line επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τη θέση τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει το διαχωρισμό των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης από άλλες εμπορικές υπηρεσίες”.

Το - μη δεσμευτικού χαρακτήρα - ψήφισμα, στο οποίο κατέληξαν, ζητά τη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά. Να διευκρινίσουμε ότι το ψήφισμα των Ευρωβουλευτών “φωτογραφίζει” την αμερικανική εταιρεία Google (αν και δεν την κατονομάζει σε κανένα σημείο), η οποία ελέγχει το 90% της διαδικτυακής αγοράς αναζήτησης στην Ευρώπη, έναντι περίπου 68% στις ΗΠΑ. Επικεντρώνει δε το σκεπτικό των Ευρωβουλευτών σε τέσσερα σημεία: πως η Google χρησιμοποιεί περιεχόμενο άλλων ιστοσελίδων, την κυριαρχία της στις διαφημίσεις που αφορούν on-line αναζήτηση, τον τρόπο που παρουσιάζει τις υπηρεσίες αναζήτησης της σε σχέση με τους ανταγωνιστές και τους περιορισμούς που υπάρχουν στο πως οι διαφημιστές μπορούν να “μεταφέρουν” τις εκστρατείες τους σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ