Νέα

Χρηματοδοτήσεις, ύψους €713 εκατ., σε 372 Ευρωπαίους ερευνητές

ereunatexnologias

Μία ελληνική ερευνητική πρόταση βρίσκεται ανάμεσα στις 372, οι οποίες επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και θα παραλάβουν συνολική χρηματοδότηση €713 εκατ. για την επόμενη πενταετία. Η Κοινοτική στήριξη δίνεται στο πλαίσιο του διαγωνισμού χρηματοδότησης ερευνητών (Consolidator Grant) του Συμβουλίου και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές αρχικού ή μεσαίου σταδίου να μετατρέψουν τις προτάσεις τους σε πράξη.

Μία ελληνική ερευνητική πρόταση στις 372, που χρηματοδοτούνται από το ERC στο πλαίσιο του διαγωνισμού Consolidator GrantΑπό ελληνικής πλευράς, χρηματοδότηση ύψους €2 εκατ., έλαβε η πρόταση του καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), κ. Γιώργου Γαρίνη. Η χρηματοδότηση αφορά την ερευνητική πρόταση με τίτλο “Διερευνώντας τη λειτουργία του επιδιορθωτικού μηχανισμού εκτομής νουκλεοτιδίων στα θηλαστικά - DeFiNER”. Ειδικότερα, η πρόταση αφορά την έρευνα γύρω από τη γήρανση και επικεντρώνεται στη διαλεύκανση του ρόλου των γενετικών βλαβών στη διαδικασία της ανάπτυξης και της γήρανσης. Στόχος είναι να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί, με τους οποίους τα κύτταρα εντοπίζουν έγκαιρα και επιδιορθώνουν αποτελεσματικά τις γενετικές βλάβες.

Η συνολική χρηματοδότηση των €713 εκατ. στο πλαίσιο του διαγωνισμού “Consolidator Grant” αποτελεί τμήμα του προγράμματος Horizon 2020.

Πρώτη η Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με τα στατιστικά, που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το μεγαλύτερο αριθμό βραβεύσεων απέσπασε η Μεγάλη Βρετανία (86), με τη Γερμανία να ακολουθεί (66), τη Γαλλία να έπεται (53) και την Ισπανία και την Ολλανδία να μοιράζονται από 32 βραβεύσεις. Επίσης, η Ιταλία απέσπασε 16 διακρίσεις, το Βέλγιο 13, το Ισραήλ 12, η Δανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία από εννέα, η Αυστρία και η Ιρλανδία από έξι, η Ουγγαρία πέντε, η Τσεχία και η Νορβηγία τέσσερις, η Φινλανδία τρεις και η Κύπρος και η Ελλάδα από μία.

Επίσης, ιδιαίτερα υψηλή ήταν η συμμετοχή των γυναικών στις προτάσεις, που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση, καθώς αντιπροσώπευαν το 28% των επιτυχόντων, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2013, όταν είχε ανέλθει σε 24%.

Η ελληνική πρόταση
Η ελληνική ερευνητική πρόταση, που επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση, σύμφωνα με το δημιουργό της κ. Γαρίνη, αναμένεται να έχει τα πρώτα απτά αποτελέσματα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ο μηχανισμός εκτομής νουκλεοτιδίων, που αναφέρεται και στην ερευνητική πρόταση που υπεβλήθη στο ERC, αν και ακούγεται άκρως πολύπλοκος, αποτελεί έναν από τους κύριους μηχανισμούς επιδιόρθωσης βλαβών του DNA, οι οποίες προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, εκτιμάται ότι η μελέτη αυτού του μηχανισμού θα αποκαλύψει πολλά για τη γήρανση του ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ