Νέα

Σκληρή γραμμή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εξαγορές - συγχωνεύσεις στις Τηλεπικοινωνίες

peoplewalk

Αυστηρό μήνυμα, με πολλαπλούς αποδέκτες, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενόψει νέων συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, στέλνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Δια στόματος της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, κυρίας Margrethe Vestager, οι ευρωπαϊκές Αρχές προειδοποιούν ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στις Τηλεπικοινωνίες θα περνούν από αυστηρότατους ελέγχους, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι συμμαχίες μεταξύ εταιρειών του κλάδου δεν θα οδηγήσουν, σταδιακά, σε αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυστηρότερους έλεγχους των συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών προαναγγέλλει η ΕπιτροπήΣτις πρώτες - από την ανάληψη των καθηκόντων της - εκτενείς αναφορές στις Τηλεπικοινωνίες, η κ. Vestager έκανε λόγο ακόμη και για βαριά πρόστιμα στις εμπλεκόμενες εταιρείες, εφόσον διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν το Κοινοτικό Δίκαιο περί Ανταγωνισμού.

Ενόψει του νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, η νέα Επίτροπος, σε συνέντευξή της στους Financial Times, σχολίασε ότι βασική μέριμνα είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές - ιδιώτες και επιχειρήσεις - θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας σε προσιτές τιμές.

Με ένα νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στα ευρωπαϊκά Telecoms να είναι προ των πυλών, από τη Βρετανία και την Ισπανία μέχρι τη Δανία, αλλά και την Ελλάδα, η κυρία Vestager θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η συγκέντρωση στον κλάδο και οι επενδύσεις, που αυτή μπορεί να φέρει, δεν πρέπει να γίνουν σε βάρος του καταναλωτή. Ερωτηθείσα, μάλιστα, για το κατά πόσο οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων των παρόχων σε δίκτυα υποδομής, η ίδια απάντησε ότι, μάλλον, έχει ενδείξεις περί του αντιθέτου.

Κληθείσα δε να σχολιάσει το αμερικανικό μοντέλο της αγοράς Τηλεπικοινωνιών, στο οποίο υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός παρόχων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό το μοντέλο δίνει στους καταναλωτές πολύ λιγότερες επιλογές και μεγαλύτερες τιμές σε σχέση με την Ευρώπη.

Εξαγορές ενόψει
Ο προκάτοχος της σημερινής Επιτρόπου, κ. Joaquín Almunia - όπως σχολιάζουν οι FT - είχε χειριστεί περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών σε Αυστρία, Ιρλανδία και Γερμανία, με τρόπο, που οι εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού επιμέρους χωρών χαρακτήρισαν ως πολύ “ήπιο”.

Από την πλευρά της, η κυρία Vestager πιθανότατα θα κληθεί να χειριστεί, τουλάχιστον, τρεις υποθέσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών το επόμενο διάστημα: την απόκτηση της Jazztel από την Orange στην Ισπανία, τη συγχώνευση Telenor και TeliaSonera στη Δανία και την εξαγορά της Telefonica UK  από την Hutchison Whampoa’s.

Οι επενδύσεις σε υποδομές
Οι δηλώσεις της νέας Επιτρόπου Ανταγωνισμού γίνονται σε μια χρονική συγκυρία, που οι ίδιες οι εταιρείες του κλάδου ζητούν ένα φιλικό προς τις επενδύσεις ρυθμιστικό πλαίσιο. Το κλίμα αυτό μετέφεραν, άλλωστε, στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, κ. Andrus Ansip, οι εκπρόσωποι της ECTA (European Competitive Telecommunications Association), σε πρόσφατη συνάντηση τους.

Οι εταιρείες επεσήμαναν στον κ. Ansip ότι το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο “πρέπει να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά έχοντας πάντα στο επίκεντρο την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων. Αυτό πρέπει να διασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά της Ευρώπης”.

Η ευρωπαϊκή συζήτηση για τα δίκτυα νέας γενιάς, τις απαιτούμενες επενδύσεις και τον ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών - όπως αναφέρει η Wind σε σχετική ανακοίνωσή της - αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα, καθώς επίκειται η ανάλυση από την ΕΕΤΤ των αγορών φυσικής και χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο και τους κανόνες για τον επόμενο κύκλο επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ