Νέα

Η Ε.Ε. θέλει να ρυθμίσει νομοθετικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων

bitcoin1

Νέους νομοθετικούς κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων “κυοφορεί” η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κρυπτοστοιχείων και τον μετριασμό των κινδύνων.

 

Η Ε.Ε. θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών και της χρήσης τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των χρηστώνΣτο πλαίσιο των νέων κανόνων προωθείται η ρύθμιση των δημόσιων προσφορών των κρυπτοστοιχείων, η οποία εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει χρηματοοικονομική σταθερότητα. Οι κανόνες συμπεριλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας, γνωστοποίησης και επίβλεψης των συναλλαγών.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη αναθεώρησε και τροποποίησε την πρόταση της Επιτροπής επί του Κανονισμού για τις αγορές των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων (MiCA), ενώ τον Ιούνιο του 2022 επετεύχθη προσωρινή συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Πλέον, η σχετική πρόταση θα πρέπει τώρα να λάβει την τελική έγκριση του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών.

 

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η έκδοση ορισμένων ψηφιακών κερμάτων να γίνεται υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία θα οφείλουν να ενημερώνουν καλύτεροι τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

 

“Η χρήση κρυπτοστοιχείων και της τεχνολογίας τους, έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη, αλλά και προβληματική. Η Ε.Ε. θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών και της χρήσης τους στην Ε.Ε., διασφαλίζοντας, όμως, παράλληλα την προστασία των χρηστών τους”, αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Κερδίζουν έδαφος

Προκειμένου να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, οι νέα κανόνες στοχεύουν να τονώσουν την καινοτομία, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστατεύοντας τους επενδυτές και τους καταναλωτές από κινδύνους.

 

Μέχρι σήμερα, η απουσία κάποιας κεντρικής τράπεζας ή αρχής και η δυνατότητα πραγματοποίησης ασφαλών και απλών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες είναι ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα κρυπτοστοιχεία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

 

Ταυτόχρονα, όμως, τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με την απουσία νομοθετικής ρύθμισης (τα κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται, επί του παρόντος, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία) ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.

 

“Οι καταναλωτές, που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία, δεν καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας του καταναλωτή και συχνά αγνοούν τους συνεπαγόμενους κινδύνους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα. Η ευρεία και άναρχη χρήση των κρυπτοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Δεδομένης της ανωνυμίας των περισσότερων συναλλαγών μάλιστα - όπως προσθέτουν οι ευρωβουλευτές - τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για εγκληματικές δραστηριότητες. Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες της Ε.Ε. περιόρισαν τις εμπορικές τους συναλλαγές με κρυπτονομίσματα προς χρήση στη Ρωσία ή με ρωσική οντότητα.

 

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2022, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη για νέους κανόνες, που να επιτρέπουν την ανίχνευση και ταυτοποίηση της μεταφοράς κρυπτοστοιχείων, καθώς και την πρόληψη της χρήσης τους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού, αφήνοντας μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin ισοδυναμεί με εκείνη μιας μικρής χώρας.

 

Προκειμένου να περιορίσουν το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να καταρτίσει νέους κανόνες, που να συμπεριλαμβάνουν δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτοστοιχείων, οι οποίες συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στην ταξινομία της Ε.Ε. για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

 

Φοροδιαφυγή 

Τέλος, ένα άλλο μείζον θέμα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα. Τον Οκτώβριο του 2022, το Κοινοβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη να συντονίσουν καλύτερα την φορολογία κρυπτοστοιχείων, ώστε να υπόκεινται σε δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική φορολόγηση.

Ζήτησαν, ωστόσο, από τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο απλουστευμένης φορολογικής μεταχείρισης για τους περιστασιακούς ή μικρούς εμπόρους και τις μικρές συναλλαγές, τονίζοντας ότι το blockchain θα μπορούσε να διευκολύνει τις προσπάθειες των εφοριών για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης.

 

Περί blockchain

Τον Μάρτιο του 2022, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης κανόνες για τη χρήση τεχνολογιών κατανεμημένου καθολικού (DLT), όπως είναι το blockchain, για το εμπόριο κρυπτοστοιχείων. Τέτοιου είδους τεχνολογίες επιτρέπουν την καταγραφή των αλληλεπιδράσεων και τη µεταβίβαση κρυπτοστοιχείων.

 

Στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι η ενίσχυση της εύρεσης λύσεων ως προς το εμπόριο κρυπτοστοιχείων και η παράλληλη διασφάλιση χρηματοοικομικής σταθερότητας, διαφάνειας και ακεραιότητας της αγοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ