Νέα

Επαφές ΕΕ-ΗΠΑ στη Silicon Valley με αντικείμενο το deep tech

deep_tech

Την παρουσία της στον παγκόσμιο χάρτη του πολλά υποσχόμενου τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας (deep tech) επιχειρεί να ενισχύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μειώνοντας το χάσμα που τη χωρίζει από διεθνείς πρωταγωνιστές του κλάδου, όπως οι ΗΠΑ. Με τον σκοπό αυτό ευθυγραμμίζεται η επίσκεψη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην παγκόσμια “Μέκκα” του deep tech, τη Silicon Valley.

 

Επίσκεψη της Επιτρόπου M. Gabriel στη Silicon Valley για συζητήσεις σχετικά με τον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίαςΚατά την παραμονή της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αντιπροσωπεία  θα συναντηθεί με πανεπιστημιακούς, πρωτοπόρους της τεχνολογίας και επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου του deep tech. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα εστιάσουν στο θεματολόγιο καινοτομίας και στην επιχειρηματικότητα των νεοφυών επιχειρήσεων στην …Κοιλάδα του Πυριτίου.

 

Επίσης, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα εστιάσει στις προσπάθειες της Ένωσης να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο θα προάγει την υπερπροηγμένη τεχνολογία και θα ενισχύει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος Gabriel θα επισκεφθεί τα γραφεία εταιρειών, όπως η META, η Plug N Play και η startup Electric Hydrogen.

 

Η Ευρώπη επιδιώκει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας και να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι άλλων διεθνών ανταγωνιστών. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, το νέο θεματολόγιο καινοτομίας που έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες.

 

Νέο κύμα καινοτομίας

Το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει στην Ευρώπη πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή της καινοτομίας. Η Ευρώπη θέλει να φιλοξενήσει τα καλύτερα ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, δημιουργώντας ρηξικέλευθες καινοτόμες λύσεις στο deep tech.

 

“Οι καινοτομίες αυτές είναι πιθανό να ωφελήσουν όλους τους τομείς, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγροτεχνολογία έως τις κατασκευές, την κινητικότητα και την υγεία, συμβάλλοντας έτσι στην επισιτιστική ασφάλεια, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικό έγγραφό της.

 

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Με αυτές τις στρατηγικές προτεραιότητες, το νέο θεματολόγιο καινοτομίας έρχεται να βελτιώσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών νεοφυών εταιρειών του deep tech στη χρηματοδότηση, για παράδειγμα, με την κινητοποίηση αναξιοποίητων πηγών ιδιωτικών κεφαλαίων και με την απλούστευση των κανόνων εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Μεγάλη έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση scale up εταιρειών στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, η οποία θα κινητοποιήσει θεσμικούς και άλλους ιδιώτες επενδυτές στην Ευρώπη, ώστε να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες του κλάδου.

 

Επίσης, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να βελτιώσει τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν στους φορείς καινοτομίας να πειραματιστούν με νέες ιδέες μέσω ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων. Επιπλέον, η Ε.Ε. φιλοδοξεί να προσελκύσει ταλέντα, τα οποία θα παραμείνουν στην Ευρώπη, προωθώντας την κατάρτιση 1 εκατ. ταλέντων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ