Νέα

ΕΣΠΑ: €1 δισ. σε ΜμΕ το επόμενο δίμηνο για ψηφιακή-πράσινη μετάβαση

peoplewalk

Οι δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), συνολικού προϋπολογισμού €1 δισ., θα “τρέξουν” τους επόμενους δύο μήνες. Η πρώτη από τις δύο δράσεις του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” αφορά την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων εταιρειών και η δεύτερη την πράσινη μετάβαση.  

 

Οι δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνοΑυτό ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, στη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα €4 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, €3 δισ. μέσω δράσεων και €1 δισ. μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Τσακίρης, η πρώτη δράση αφορά στην “Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ” με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους €300 εκατ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

 

Τα επενδυτικά σχέδια, που θα ενταχθούν, λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

 

Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out) και ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους. Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης επισήμανε, ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

 

Ηλιακά panels σε ΜμΕ

Η δεύτερη δράση αφορά στην “Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ” που περιλαμβάνει πόρους €700 εκατ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές.

 

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων, θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για “net metering”. Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

 

“Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να στηριχθεί σε μια σαφή στρατηγική, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια για έργα βιτρίνας, ούτε για σπατάλη πόρων σε αποσπασματικές και άστοχες δράσεις. Τώρα, χρειάζεται στόχευση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα”, τόνισε χθες από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ