Νέα

Σημαντική ψηφιακή ατζέντα έχει για το φθινόπωρο η Ε.Ε.

europe_flags

Μια σειρά από σημαντικές ψηφιακές προτεραιότητες έχει στην ατζέντα της η Ε.Ε. για το φετινό φθινόπωρο. Ο κοινός φορτιστής, η τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία της πλατφόρμας και τα κρυπτονομίσματα είναι κάποιες από αυτές τις εκκρεμότητες της Ένωσης.

 

Κοινός φορτιστής, Τεχνητή νοημοσύνη, οικονομία της πλατφόρμας και κρυπτονομίσματα, οι ψηφιακές προτεραιότητες της ΕυρώπηςΗ νομοθετική πρόταση για την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα από τα κομβικά ζητήματα που έχει στην ατζέντα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για φέτος το φθινόπωρο. Στόχος της Ένωσης είναι μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης στην Ε.Ε., ανεξαρτήτως του κατασκευαστή.

 

Το νέο πλαίσιο δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών. Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά και ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

 

Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει, επίσης, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος.

 

Πρακτικά, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν νέα συσκευή. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων για την ψηφιακή οικονομία θα βρεθεί και η ψηφοφορία για τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν την χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρημάτων, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

 

Απαιτούν επίσης από τις επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

 

Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει, επίσης, νέους κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η λεγόμενη Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατότητων που προσφέρει η ΤΝ σε τομείς, όπως η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

 

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η Ε.Ε. να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, θέτοντας σαφή πρότυπα, που να αντανακλούν τις αξίες της Ε.Ε. και διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Οικονομία της πλατφόρμας

Έτερο θέμα στην ψηφιακή ατζέντα της Ένωσης είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει Οδηγία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι η Uber ή η Deliveroo.

 

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

 

Υπολογίζεται ότι εννέα στις 10 πλατφόρμες στην Ε.Ε. κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών ως αυτοαπασχολούμενους. Από τα 28 εκατ. άτομα που εκτιμάται ότι εργάζονται μέσω πλατφορμών στην Ε.Ε., τα 5,5 εκατ. άτομα ενδέχεται να είναι επί του παρόντος κατηγοριοποιημένα λάθος.

 

Ως εκ τούτου, ορισμένα άτομα, που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας, στερούνται κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος που θα συνεπαγόταν ένα καθεστώς απασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ