Νέα

H Ευρώπη δηλώνει παρούσα στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς

europedigital

Να καλύψει το χαμένο έδαφος, σε επίπεδο συνδεσιμότητας, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, επιδιώκει η Ευρώπη, η οποία δηλώνει παρούσα στην ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς, με στόχο να εξασφαλίσει ταχύτητες 5G στους Ευρωπαίους πολίτες. Από το βήμα το Mobile World Congress 2015, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, η Ε.Ε., τόσο δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κ. Günther Oettinger, όσο και μέσω της πρωτοβουλίας 5G Public-Private Partnership (5G PPP), που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2013, μέσα από τη σύμπραξη της Επιτροπής με τον ιδιωτικό τομέα, έδωσε το στίγμα των σχετικών προθέσεων.

Η Ε.Ε. προωθεί συνεργασίες με Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, προκειμένου να ανεβάσει ταχύτητα στο ΔιαδίκτυοΜε δεδομένη την απόφαση της Ε.Ε., τα πρώτα δίκτυα 5G να είναι γεγονός για την Ευρώπη την περίοδο 2020 - 2025, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι σε επίπεδο χρηματοδότησης έχουν, ήδη, γίνει μια σειρά από ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παρουσία στα δίκτυα 5ης γενιάς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 έχουν, ήδη, δεσμευθεί κονδύλια €700 εκατ., με στόχο ακριβώς την ενίσχυση των επενδύσεων σε δίκτυα 5G. Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή βιομηχανία των ΤΠΕ έχει δεσμευτεί, μέσω της πρωτοβουλίας 5G Public-Private Partnership, να ενώσει τις δυνάμεις της, ώστε οι συγκεκριμένες επενδύσεις να πενταπλασιαστούν, με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσφατα, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επένδυση €50 εκατ. στο METIS, ένα από τα προγράμματα, που δουλεύουν στα 5G δίκτυα. Επιπλέον, όπως τόνισε ο Επίτροπος και η νέα αναπτυξιακή ατζέντα της Ε.Ε., ύψους €315 δις, θα εστιάσει σημαντικό τμήμα των επενδύσεων της σε δίκτυα νέας γενιάς, που θα ανοίξουν το δρόμο για την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη, επίκειται η ανακοίνωση της χρηματοδότησης 20 ερευνητικών σχεδίων, με αντικείμενο το 5G, με κονδύλια της τάξης των €125 εκατ.

Συνεργασίες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα αποφασισμένη να μη χάσει, αυτήν τη φορά, το "τρένο" του γρήγορου Ίντερνετ, έχει, ήδη, εξασφαλίσει τη συνεργασία της Νοτίου Κορέας σε ό,τι αφορά την από κοινού έρευνα για το 5G. Παρόμοια συνεργασία επιδιώκεται και με την Κίνα, με τις ευρωπαϊκές και κινεζικές Αρχές να έχουν, ήδη, συμφωνήσει να συνεργαστούν ενόψει της κοινής Συνόδου Ε.Ε. - Κίνας τον προσεχή Ιούνιο, με την ατζέντα της διμερούς συνεργασίας να περιλαμβάνει - κατά κύριο λόγο - τη συνεργασία σε επίπεδο δικτύων επόμενης γενιάς και συγκεκριμένα της τεχνολογίας 5G.

Η Ε.Ε. επιδιώκει τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας με την Κίνα σε ό,τι αφορά τις κινητές επικοινωνίες, με κομβικό σημείο την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, ενώ αντίστοιχες συμφωνίες προωθούνται με Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Ειδικά, η επιτευχθείσα συμφωνία με τη Νότιο Κορέα, φέρνει τους δύο εταίρους, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Νότιο Κορέα, σε συνεργασία με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύων 5G, με στόχο την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος και των διεθνών προτύπων εντός του 2016. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει, περίπου, €1,2 δις στην ανάπτυξη δικτύων 5G, ενώ η Samsung, ήδη, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το μέλλον
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, το 5G αναμένεται να γίνει εμπορικά διαθέσιμο το 2020 και η τεχνολογία αναμένεται να έχει ταχύτερη διείσδυση από ό,τι το 4G LTE, όπως ακριβώς το 4G αναπτύχθηκε ταχύτερα από το 3G. Η διαφορά είναι ότι, εκτός από τις νέες τεχνολογίες ραδιοπομπών, το 5G θα αξιοποιήσει, επίσης, εξελιγμένες εκδόσεις των υφιστάμενων δικτύων (3G και 4G), την τεχνολογία νέφους και άλλες βασικές τεχνολογίες, για να εξυπηρετήσει χιλιάδες νέους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν οι κινητές επικοινωνίες. Η ανάπτυξη του 5G θα στηριχθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις νέες περιπτώσεις χρήσης, ειδικά στις επικοινωνίες μεταξύ μηχανών.

Για τους καταναλωτές, το δίκτυο 5G συνεπάγεται πως οι χρήστες συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα μπορούν να “κατεβάζουν” μία ταινία high definition, διάρκειας μίας ώρας, σε μόλις έξι δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ