Νέα

1,5 εκατ. “έξυπνοι” θερμοστάτες στην Ευρώπη έως τα τέλη του 2022

smart_thermostat_1

Την τεχνολογία ενεργοποιεί - μεταξύ άλλων μέσων - η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης, με στόχο την - ει δυνατόν - μεγαλύτερη απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο των ενεργειών για εξοικονόμηση ενέργειας, η Ε.Ε. επιστρατεύει 1,5 εκατ. “έξυπνους” θερμοστάτες στα καλοριφέρ των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε όλη την Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2022.

 

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ ενεργοποιούν την τεχνολογία και τους “έξυπνους” θερμοστάτες στη μάχη κατά της ενεργειακής κρίσηςΈνας έξυπνος θερμοστάτης είναι συνήθως μια συσκευή συνδεδεμένη με WiFi, που προσαρμόζει τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας θέρμανσης και ψύξης σε ένα σπίτι, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους ενέργειας και μαζί με τα smartphones και τα έξυπνα ρολόγια, εμπίπτουν στο διαρκώς αναπτυσσόμενο τμήμα του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).

 

Το έργο της εγκατάστασης των “έξυπνων” θερμοστατών είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν συστήσει, μάλιστα, κοινή μικτή ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια και τη διμερή συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο.

 

Η κοινή δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στο Ελμάου, εξηγεί ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη “έξυπνων” θερμοστατών στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά το 2022, ενθαρρύνοντας τα κράτη - μέλη, τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, να επιτύχουν τον στόχο που έχει τεθεί.

 

Να σημειωθεί ότι πολλοί σημαντικοί όμιλοι τεχνολογίας, όπως η Google, η Apple και η Amazon, έχουν στο προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο “έξυπνους” θερμοστάτες ως μέρος της γκάμας των προϊόντων τους για τα “έξυπνα” σπίτια.

 

Φιλόδοξο πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, υποστηρίζουν την επιτάχυνση των καθαρών τεχνολογιών, στηρίζοντας την Ε.Ε. στην εγκατάσταση των “έξυπνων” θερμοστατών ως ενός μέσου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Μάλιστα, πρόθεση των δύο πλευρών είναι να υπερβούν τον αρχικό στόχο για εγκατάσταση 1,5 εκατ. “έξυπνων” θερμοστατών και να επεκταθεί το πρόγραμμα σε περισσότερα ευρωπαϊκά σπίτια μέχρι το τέλος του 2022.

 

Η ανακοίνωση σχετικά με τους “έξυπνους” θερμοστάτες ακολουθεί τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας ΗΠΑ και Ε.Ε. που συστάθηκε τον Μάρτιο, για να μειώσει την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και να λάβει περαιτέρω μέτρα προς έναν κοινό στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές το αργότερο το 2050.

 

Εκτός από τους “έξυπνους” θερμοστάτες, η Ε.Ε. ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, επίσης, στόχους για την επιτάχυνση των καθαρών τεχνολογιών, με την ομάδα εργασίας να αναπτύσσει αντλίες θερμότητας και λύσεις ανταπόκρισης στη ζήτηση ενέργειας.

 

“Μετά την εισβολή εκ νέου στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο”, κατήγγειλαν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αμερικανός Πρόεδρος σε κοινή δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ