Νέα

Η ψηφιακή θωράκιση στο επίκεντρο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023

eu_next

Η ψηφιακή θωράκιση της Ένωσης, είτε μέσω επενδύσεων για την τεχνολογική της απεξάρτηση όπως στην περίπτωση των ημιαγωγών, είπε μέσα από επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια, βρίσκονται στην «καρδιά» του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 185,6 δισ. ευρώ, για το 2023, ο οποίος θα συμπληρωθεί με περίπου 113,9 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023: Ενδυνάμωση της Ευρώπης ώστε να συνεχίσει να διαμορφώνει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα εξακολουθήσει να κινητοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την τόνωση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική με τον προϋπολογισμό ανακοίνωσή της.

Όπως εξηγεί, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, με την ενίσχυση του NextGenerationEU, έχει στόχο να ανταποκριθεί στις πιο κρίσιμες ανάγκες ανάκαμψης των κρατών μελών της ΕΕ. «Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης» τονίζει η Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει την κατανομή (σε αναλήψεις υποχρεώσεων) 13,6 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία, εκ των οποίων 12,3 δισ. ευρώ στο εμβληματικό ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 1,8 δισ.ευρώ από το NextGenerationEU.

Ψηφιακή μετάβαση
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την κατανομή (σε αναλήψεις υποχρεώσεων) 4,8 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις, εκ των οποίων 341 εκατ. ευρώ για το InvestEU στο πλαίσιο βασικών προτεραιοτήτων (έρευνα και καινοτομία, διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τομέας της υγείας και στρατηγικές τεχνολογίες). 

Επίσης, 2,9 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τη βελτίωση των διασυνοριακών υποδομών και 1,3 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη με στόχο τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ένωσης. Το InvestEU αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από το NextGenerationEU. 

Στο μεταξύ, η Επιτροπή εισηγείται με το σχέδιο του προϋπολογισμού την κατανομή (σε αναλήψεις υποχρεώσεων) 2,2 δισ. ευρώ για δαπάνες που προορίζονται για το διάστημα, κυρίως για το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρόγραμμα, το οποίο θα συγκεντρώνει τις δράσεις της Ένωσης σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα. 

Επιπλέον, 689 εκατ. ευρώ για θα διατεθούν για την ασφάλεια, εκ των οποίων 310 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), το οποίο θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, τη ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. 

Επίσης, 138 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ασφαλείς δορυφορικές συνδέσεις στο πλαίσιο της πρότασης για νέο πρόγραμμα της Ένωσης, το πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ