Νέα

Το USB Type-C κοινή θύρα φόρτισης για κινητά και tablet το φθινόπωρο του 2024

tyoe-c

Το USB Type-C θα είναι από το φθινόπωρο του 2024 η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά και tablet στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χθεσινή συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. να δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών. Στη βάση συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες, προωθείται η λύση του κοινού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Συμφωνία στην Ε.Ε. για κοινό φορτιστή σε όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευέςΣτη βάση των κανόνων επί των οποίων συμφώνησαν χθες οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετική συσκευή φόρτισης και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους.

 

Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει, επίσης, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος.

Η ταχύτητα φόρτισης είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές, που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

 

Μείωση αποβλήτων

Η χθεσινή προσωρινή συμφωνία για την τροποποιημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα στην Ε.Ε. πιο βιώσιμα, να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.

 

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντας τους να δουν, εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν, επίσης, να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και €250 εκατ. ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

 

Τεχνολογική καινοτομία

Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης γίνεται πιο διαδεδομένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει τις λεγόμενες κατ' εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των λύσεων φόρτισης.

 

Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου Alex Agius Saliba (S&D, MT) δήλωσε: “Οι ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν απογοητευμένοι για πολύ καιρό με πολλούς φορτιστές, που συσσωρεύονται με κάθε νέα συσκευή. Τώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλα τα φορητά ηλεκτρονικά τους. Είμαστε περήφανοι που εκτός από smartphone, tablet, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά και ακουστικά, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία περιλαμβάνονται επίσης φορητοί υπολογιστές, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, πληκτρολόγια, ποντίκια υπολογιστών και φορητές συσκευές πλοήγησης. Προσθέσαμε, επίσης, διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση, που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης και βελτιωμένη πληροφόρηση και επισήμανση για τους καταναλωτές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ