Νέα

Προστασία δεδομένων και ΑΙ στην ατζέντα των επαφών E.E. - ΗΠΑ

dataprotect1

Η προστασία και η ασφάλεια των δεδομένων, καθώς και οι νέες συνθήκες, που δημιουργεί παγκοσμίως η τεχνητή νοημοσύνη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Οι σχετικές επαφές έγιναν στη διάρκεια επίσκεψης επταμελούς αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκαν με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

 

Τί συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές με τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΚογκρέσουΟ επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Juan Fernando López Aguilar, εξέφρασε την ικανοποίηση των ευρωβουλευτών για τις ενέργειες των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις, που είχε καταγράψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις υπερατλαντικές μεταφορές προσωπικών δεδομένων.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και συμβατό σύστημα, που θα προσφέρει επαρκή επίπεδα προστασίας δεδομένων για τους πολίτες της Ε.Ε.”, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.

 

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, οι Ευρωπαίοι βουλευτές συζήτησαν, επίσης, θέματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την αντιμετώπιση των  προκαταλήψεων σε επίπεδο αλγορίθμου. Επίσης, κατά τη συνάντηση τους με στελέχη του FBI, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την βελτιωμένη συνεργασία Ε.Ε. - ΗΠΑ σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Απαίτησαν δε την επέκταση του προγράμματος κατάργησης βίζας για το σύνολο των πολιτών της Ε.Ε., όπως ισχύει αντίστοιχα για τους πολίτες των ΗΠΑ που επισκέπτονται τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Συναντήσεις με τεχνολογικούς κολοσσούς

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς ταξίδεψε στη Silicon Valley για να συναντηθεί με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Meta, Apple, Airbnb, eBay, Paypal και Uber.

 

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Silicon Valley, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως σε σχέση με την ανάπτυξη και τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, της τεχνητής νοημοσύνης, της προστασίας των καταναλωτών, των διαδικτυακών πλατφορμών και της οικονομίας των συναυλιών.

 

Η επίσκεψη προσέφερε την ευκαιρία στους ευρωβουλευτές να αποκτήσουν μια πιο προσεκτική εικόνα του νομοθετικού έργου των ΗΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πλατφόρμες.

 

Οι σχετικές επαφές έδωσαν την ευκαιρία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ατζέντα της ψηφιακής πολιτικής της Ε.Ε., ειδικά τους πρόσφατα συμφωνηθέντες κανόνες της Ε.Ε. για τις διαδικτυακές πλατφόρμες - Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Επιπλέον, η επίσκεψη τροφοδότησε τις συνεχιζόμενες εργασίες της επιτροπής για την ψηφιακή ενιαία αγορά και την προστασία των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ