Νέα

Λύση για κοινό φορτιστή των συσκευών έως τα τέλη του 2026

usb-c

Πιο κοντά στη λύση του κοινού φορτιστή μικρών και μεσαίων ηλεκτρονικών συσκευών, ασχέτως κατασκευαστή, έρχεται η Ευρώπη. Μετά από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πλέον βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινής λύσης, με τη θύρα τύπου USB-C να είναι το νέο πρότυπο φόρτισης για τις φορητές συσκευές.

 

Η Ε.Ε. κάνει βήματα για μια κοινή λύση, με τη θύρα τύπου USB-C να είναι το νέο πρότυπο φόρτισης για τις φορητές συσκευέςΜετά από τις πολύχρονες - και ατελέσφορες μέχρι πρότινος διαπραγματεύσεις - πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την τελική μορφή της νέας νομοθεσίας για έναν κοινό φορτιστή. Μισό δισεκατομμύριο φορτιστές για φορητές συσκευές μεταφέρονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο, παράγοντας 11.000 έως 13.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.  

 

Καθώς η ασύρματη φόρτιση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική έως το τέλος του 2026, που θα επιτρέψει τη σύγκλιση μεταξύ των νέων λύσεων φόρτισης.

 

Στη βάση της νέας νομοθεσίας, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Και για τους υπολογιστές

Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα ηχεία, τα οποία επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

 

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, μάλιστα, να επεκταθεί η εφαρμογή της πρότασης με την προσθήκη περισσότερων προϊόντων, που θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον κανονισμό στο μέλλον, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές. Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν τέτοια θύρα, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.

  

Διαπραγματεύσεις

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

 

Σε θεσμικό επίπεδο, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ενέκρινε τη θέση της σχετικά με την τροποποιημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό, ενώ χθες η σχετική ανακοίνωση στην Ολομέλεια επιβεβαίωσε τη διαπραγματευτική θέση των ευρωβουλευτών.

 

Ξεκάθαρες σημάνσεις

Οι ευρωβουλευτές ζητούν σαφείς πληροφορίες και σήμανση στις νέες συσκευές σχετικά με τις επιλογές φόρτισης, καθώς και για το εάν ένα προϊόν περιλαμβάνει φορτιστή. Αυτό θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των καταναλωτών, οι οποίοι συχνά έχουν ήδη στην κατοχή τους διάφορες συσκευές και δεν χρειάζονται πάντα πρόσθετους φορτιστές.

 

Στόχος της νομοθεσίας είναι να αποφευχθεί ένας νέος κατακερματισμός της αγοράς, να συνεχιστεί η μείωση των περιβαλλοντικών αποβλήτων, να διασφαλιστεί ότι οι λύσεις φόρτισης είναι εύχρηστες και να αποφευχθούν τα λεγόμενα φαινόμενα “εγκλωβισμού”, που προκαλούνται από την εξάρτηση του καταναλωτή από έναν μόνο κατασκευαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ