Νέα

Ε.Ε. και ΗΠΑ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων

datanew1

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Τα δύο μέρη πέτυχαν καταρχήν συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο, που θα επιτρέπει τις διατλαντικές διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων.

 

Ε.Ε. και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο, που θα επιτρέπει τις διατλαντικές διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένωνΗ κατ' αρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, όπου παρευρέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πλαίσιο κανόνων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ετοιμάσει νομικό κείμενο για τη συμφωνία, η τελική μορφή της οποίας θα εφαρμοστεί με εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.

 

ΗΠΑ και Ε.Ε. βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από το 2020, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό, που θα διέπει τη διατλαντική μεταφορά ιδιωτικών δεδομένων και θα παρέχει επαρκή προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που διαβιβάζονται από την Ε.Ε. σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Το προηγούμενο καθεστώς, γνωστό ως “Ασπίδα Προστασίας  της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. - ΗΠΑ”, έχει πάψει να ισχύει από το 2020 μετά από νομική προσφυγή.

 

Συνομιλίες από το 2020

Σκοπός της “Ασπίδας Προστασίας” (EU-US Privacy Schield) ήταν η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οποιουδήποτε ατόμου στην Ε.Ε., όταν τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς. Το “Privacy Shield” καταργήθηκε το 2020 από το Δικαστήριο της Ε.Ε., αφού διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πληρούσαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των μεταφερόμενων δεδομένων.

 

Έκτοτε Ε.Ε. και ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες για μια νέα συμφωνία, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αφεθεί με νομική αβεβαιότητα μετά την απόφαση του δικαστηρίου Schrems II το 2020.

 

Η προηγούμενη “Ασπίδα”

Η αρχική “Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων” δημιουργήθηκε το 2016 σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των ΗΠΑ με τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ε. Ωστόσο, μετά από δικαστική προσφυγή του Αυστριακού ακτιβιστή Max Schrems η εν ισχύ “Ασπίδα Προστασίας” κρίθηκε μη επαρκής.

 

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. πριν από περίπου δύο χρόνια έκρινε ότι, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ δεν παρείχαν επαρκή νομική προσφυγή στους Ευρωπαίους πολίτες των οποίων το απόρρητο ενδέχεται να παραβιαστεί από τη μαζική παρακολούθηση, που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας στην οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ