Νέα

Σε διαδικασία ρομποτικής αυτοματοποίησης ο ελληνικός δημόσιος τομέας

peoplewalk

Τους ρυθμούς του ψηφιακού του μετασχηματισμού επιταχύνει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο διερευνά τις δυνατότητες εισαγωγής της ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών στη λειτουργία του. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚτΠ αναζητά σύμβουλο, προκειμένου να εντοπίσει τις ευκαιρίες για εισαγωγή της ρομποτικής αυτοματοποίησης στις διαδικασίες του Δημόσιου Τομέα.

 

Το ελληνικό Δημόσιο επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εισάγοντας τη ρομποτική αυτοματοποίηση στις διαδικασίες τουΕιδικότερα, η ΚτΠ προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάδειξη συμβούλου, που θα διερευνήσει τις ευκαιρίες εισαγωγής Αυτοματοποιημένων Ρομποτικών Διαδικασιών (Robotic Process Automation - RPA) στον Δημόσιο Τομέα.

 

Η ΚτΠ προχωρά στη διενέργεια Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού με κριτήριο ανάθεσης: “την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής”, για την επιλογή αναδόχου για το έργο: “Εντοπισμός ευκαιριών ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών (RPAs) στον δημόσιο τομέα”.

 

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του συστήματος. Η Αυτοματοποίηση Ρομποτικών Διαδικασιών - RPA είναι μια τεχνολογία αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων χειρωνακτικών εργασιών.

 

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για τον εντοπισμό ευκαιριών εισαγωγής της τεχνολογίας ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών (RPA) στον Δημόσιο Τομέα, καθώς και η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη υλοποίησης των υπό μελέτη αυτοματισμών, ο οποίος θα περιλαμβάνει την προτεραιοποίησή τους με βάση τα οφέλη και τα συνοδευόμενα κόστη υλοποίησης.

 

Στόχος του έργου

Στόχος του έργου είναι η εισαγωγή συστημάτων RPA, που θα βοηθήσουν δημόσιους οργανισμούς να εξοικονομήσουν χρόνο και ανθρωπο-προσπάθεια. Αυτό θα γίνει αυτοματοποιώντας χειροκίνητα και επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, βελτιώνοντας την ταχύτητα, την ακρίβεια και μειώνοντας τον κίνδυνο ανθρώπινου σφάλματος.

 

Με τη χρήση τους οι υπάλληλοι μπορούν να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερης αξίας, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της επέκτασης του χρόνου ζωής υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων.

 

Μέσω της εισαγωγής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το Ελληνικό Κράτος δύναται να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε σχετικούς δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Στο επίκεντρο της αξιοποίησης των τεχνολογιών αυτοματοποίησης (RPA) είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες και οι πολιτικές, που ασκεί ο δημόσιος τομέας για την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government), σε συνδυασμό με πιθανές οργανωτικές αλλαγές και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

 

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό €450.000 (εκτιμώμενη αξία συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ €558.000), ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 8μήνες.

 

Οδικός χάρτης

Για την κατάρτιση του οδικού χάρτη αυτοματισμού, θα εντοπιστούν αρχικά οι υποψήφιες προς αυτοματοποίηση περιοχές του Δημοσίου, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων διεθνείς πρακτικές και ανάλυση ποσοτικών δεδομένων. Στη συνέχεια θα μελετηθούν περαιτέρω, ώστε να εκτιμηθεί το προβλεπόμενο όφελος από την ενδεχόμενη ρομποτική αυτοματοποίηση, ο βαθμός της δυσκολίας υλοποίησης και η ταξινόμησή τους σε κατηγορίες προτεραιοτήτων με συγκεκριμένους στόχους υλοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ