Νέα

Ανακάμπτει σταδιακά η αγορά εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη - 2,9% η αύξηση το 2014

printercolours

Υπέρ της σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς εκτυπωτών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης συνηγορεί η πορεία του κλάδου το 2014, όπου το πρόσημο που καταγράφηκε συνολικά ήταν θετικό κατά 2,9%. Πρωταγωνιστές της αγοράς παρέμειναν τα Multifunction συστήματα (MFPs), τα οποία, κατά το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρήσης, αντιπροσώπευαν το 82,4% των συνολικών πωλήσεων εκτυπωτικών συστημάτων στην περιοχή. Σε επίπεδο επιμέρους αγορών της Δυτικής Ευρώπης, αυτές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Σε επίπεδο 4ου τριμήνου ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,8%Σε επίπεδο 4ου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η International Data Corporation (IDC), οι πωλήσεις ήταν μεν οριακά χαμηλότερες - σε τεμάχια - καταγράφοντας μείωση 0,8% σε σχέση με το 2013, ωστόσο, τα έσοδα της αγοράς ήταν αυξημένα έναντι του περασμένου έτους.

Όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της IDC, τόσο η αγορά των εκτυπωτών, όσο και των MFPs, σημείωσαν μικρή επιβράδυνση το 4ο τρίμηνο στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως, λόγω της πιο περιορισμένης ζήτησης για inkjet συσκευές για ιδιώτες καταναλωτές. Αυτή η παράμετρος, σύμφωνα με την IDC, συγκράτησε την αγορά, η οποία σε τεμάχια έφτασε τα 6,84 εκατ., μειωμένη κατά περίπου 52.000 συσκευές έναντι του 2013. Στον αντίποδα, τα βελτιωμένα έσοδα του κλάδου από την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης στο τρίμηνο στηρίχθηκαν στις αυξημένες αποστολές συσκευών MFP, laser και inkjet, για επαγγελματική χρήση.

Συνολικά, σε πρωταγωνιστές, τόσο του τελευταίου τριμήνου όσο και συνολικά του 2014, αναδείχθηκαν τα MFPs, τόσο τα laser όσο και τα inkjet. Αναλυτικά, ενώ  η αγορά των laser συστημάτων υποχώρησε ελαφρά κατά 0,6% σε ετήσια βάση, τα laser MFPs κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη κατά 8,3%, με τα έγχρωμα συστήματα της κατηγορίας να ενισχύονται κατά 17,3%.

Ανοδικά η γερμανική αγορά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης της IDC, η γερμανική αγορά κινήθηκε πολύ ταχύτερα έναντι του μέσου όρου της περιοχής της Δυτικής Ευρώπης, καθώς ενισχύθηκε κατά 6% το 4ο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ισχυρότατη ανάπτυξη κατέγραψε η αγορά των inkjet συστημάτων για επαγγελματική χρήση, που κέρδισε ποσοστό 61,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις στα υπόλοιπα inkjet μηχανήματα ήταν μειωμένες κατά 5%.

Αντίθετα με τη γερμανική αγορά, η γαλλική κινήθηκε καθοδικά κατά 3,6% το 4ο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ζήτηση για Inkjet συστήματα παρέμεινε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ η αγορά του laser περιορίστηκε κατά 13,1%.

Μεγάλη μείωση δοκίμασε και η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία περιορίστηκε κατά 8,6% το 4ο τρίμηνο, με τις πωλήσεις, τόσο των inkjet όσο και των laser συστημάτων, να υποχωρούν. Ως αποτέλεσμα, η Μεγάλη Βρετανία διολίσθησε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση μεταξύ των αγορών της Δυτικής Ευρώπης.

Οι κατασκευαστές
Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που παρουσίασε πρόσφατα η Context, σε επίπεδο κατασκευαστών, για το σύνολο του 2014, στην κατηγορία των inkjet MFPs, η HP πέτυχε σημαντική άνοδο κατά 16% το 2014, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 60% των εσόδων, ακολουθούμενη από την Epson, της οποίας τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση, με την εταιρεία να διατηρεί μερίδιο 16% στη συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία.

Στην περίπτωση των Laser MFPs, όπως αναφέρει η Context, HP, Samsung και Xerox συνέχισαν να ηγούνται της αγοράς των έγχρωμων Laser MFPs, με μερίδια αγοράς 36%, 21% και 10% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ