Νέα

Το 2024 ο κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα

chargers

Πραγματικότητα σε μία διετία από σήμερα θα γίνει για τους Ευρωπαίους πολίτες ο κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχετική πρόταση τον Σεπτέμβριο του 2021, κατόπιν συνεχόμενων πιέσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εδώ και μια δεκαετία προωθεί τη σχετική ιδέα.

 

Ο φορτιστής USB Type-C θα είναι κοινός για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευέςΣύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, ο φορτιστής USB-C θα είναι κοινός για όλα τα κινητά τηλέφωνα, tablets, κάμερες, ακουστικά, φορητά μικρόφωνα και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. “Αν όλα πάνε καλά, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το 2024”, τονίζει η επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, κυρία Άννα Καφατσίνι.

 

Σύμφωνα με την ίδια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του και θα συνάψει συμφωνία με το Συμβούλιο των υπουργών, το οποίο συνομοθετεί με το ΕΚ, μέχρι το τέλος του 2022. Τα κράτη - μέλη θα έχουν στη συνέχεια δύο χρόνια στη διάθεση τους για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

 

Σύμφωνα με όσα σημειώνει σε συνέντευξή της στο Facebook: “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί εδώ και 10 χρόνια να προωθήσει την ιδέα ενός φορτιστή για όλες τις συσκευές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να ενθαρρύνει εταιρίες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα μέσω εθελοντικών συμφωνιών. Δεν βρήκε σύμφωνες, ωστόσο, όλες τις εταιρείες, γι' αυτό και η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ενός κοινού προτύπου για τους φορτιστές”.

 

Η πρόταση

Η πρόταση για τον κοινό φορτιστή αποτελείται από δύο μέρη: από τη μια αφορά τη δημιουργία ενός κοινού προτύπου για καλώδια και συσκευές. Αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές, καθώς θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους με οποιοδήποτε καλώδιο.

 

Από την άλλη, υπάρχει η “στρατηγική αποσύνδεσης”: “Όταν αγοράζω ένα νέο τηλέφωνο, συχνά παίρνω αυτόματα και νέο καλώδιο. Στο μέλλον, τα τηλέφωνα και οι συσκευές δεν θα πωλούνται μαζί με τα καλώδια, κάτι που θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν το καλώδιο ξεχωριστά. Επειδή, όμως, οι περισσότεροι καταναλωτές διαθέτουν ήδη καλώδια, δεν θα επιβαρύνονται πολύ οικονομικά”, σημειώνει η κυρία Καφατσίνι.

 

Συζήτηση

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρ’ όλο που η επεξεργασία της πρότασης δεν έχει ξεκινήσει επίσημα στο Κοινοβούλιο, μερικοί ευρωβουλευτές έχουν ήδη ζητήσει να συμπεριληφθούν όλες οι συσκευές. “Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει πολλές συσκευές αλλά όχι όλες, όπως για παράδειγμα είναι οι συσκευές ανάγνωσης (e-readers)”, αναφέρει η επικεφαλής της επιτροπής.

 

Άλλοι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η νομοθεσία πρέπει να λάβει υπόψη της και τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις και να συμπεριλάβει, για παράδειγμα, την ασύρματη φόρτιση.

 

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, οι βιομηχανίες συχνά προβάλλουν το επιχείρημα ότι η νομοθεσία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία: "Δεν το πιστεύω. Η πρόταση δηλώνει ξεκάθαρα ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τους κανόνες, αν εμφανιστούν τεχνολογίες που είναι καλύτερες από το USB-C".

 

Ηλεκτρονικά απόβλητα

Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά την επίδραση του μέτρου στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, με την επικρατέστερη εκτίμηση να κάνει λόγο για 11.000 τόνους ετησίως. “Τα ηλεκτρονικά απόβλητα συνιστούν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στην Ε.Ε. Αν θέλουμε πραγματικά να εφαρμόσουμε την Πράσινη Συμφωνία και να προστατέψουμε τους φυσικούς μας πόρους, πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά”, υπογραμμίζει η κυρία Καφατσίνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ