Νέα

H ελληνική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας προσελκύει το ενδιαφέρον της Κίνας

chinatechn

Την από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας επιδιώκουν ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη στελεχών της Κινέζικης Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας (China Academy of Space Technology - CAST) στην Αθήνα και οι συναντήσεις με επιχειρήσεις μέλη των si-Cluster και mi-Cluster, που συντονίζει το Corallia. Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών εστιάζεται σε τομείς της υψηλής τεχνολογίας, όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων, οι εφαρμογές τηλεπισκόπησης και η δορυφορική πλοήγηση. Επί των τομέων αυτών, άλλωστε, υπάρχει διμερής συνεργασία ήδη από το 2013.

Στο επίκεντρο δορυφορικές επικοινωνίες και πλοήγηση, μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα και εφαρμογές τηλεπισκόπησηςΟι συναντήσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, καθώς η κινέζικη βιομηχανία είναι μία από τις κυρίαρχες σε παγκόσμιο επίπεδο στους συγκεκριμένους τομείς.

Στις συναντήσεις, από κινεζικής πλευράς, συμμετείχαν ο διευθυντής Διεθνούς Μάρκετινγκ της Space Star Technology, θυγατρικής της CAST, κ. Yang Guangqiang, και ο διευθυντής του Κέντρου Σχεδίασης Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων, κ. Yuan Qiao. Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του Corallia, της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), της Ένωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), του Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) και του Συνεργατικού Σχηματισμού Συστημάτων και Εφαρμογών Νανο/Μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster).

Κατά την επίσκεψη, διερευνήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με τα μέλη του si-Cluster και του mi-Cluster: Prisma, Alma Technologies, Inasco, ΕΜΤech, ESS, ISI Hellas, Theon Sensors, Space Hellas, Terra Spatium, Geosystems Hellas, Planetek Hellas, Logikon Labs, Heron Engineering, Helic, Inaccess, Noesis Technologies και Weasic.

Διαστημικές …συμμαχίες
H Ελληνική Βιομηχανία Διαστήματος μέσω της ΕΒΙΔΙΤΕ επενδύει στις συναντήσεις, που έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΒΙΔΙΤΕ, κ. Αθανάσιο Πότση, τη σύναψη συμφωνίας για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων συνεργασίας για το διάστημα.

Από την πλευρά της, η ελληνική βιομηχανία ημιαγωγών επιδιώκει τη συνεργασία με τις κινεζικές εταιρείες, καθώς, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΒΗ, κ. Σεραφείμ Κατσικά, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα, που προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ενσωματωμένων συστημάτων και ειδικού λογισμικού, ανταποκρίνονται στην ανάγκη των Κινεζικών επιχειρήσεων να ενδυναμώσουν την αξιοπιστία των προϊόντων τους και να καλύψουν αγορές ιδιαίτερων απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Εμπορικές συνεργασίες και από κοινού ανάπτυξη προϊόντων με τους Κινέζους εταίρους τους, επιδιώκουν οι ελληνικές επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του si-Cluster, κ. Jorge Sanchez, 15 επιχειρηματικά μέλη του si-Cluster συζήτησαν με τα στελέχη της CAST ακριβώς την προοπτική εμπορικών συνεργασιών και της από κοινού ανάπτυξης προϊόντων.

Τέλος, οι ελληνικές εταιρείες μικροηλεκτρονικής, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του mi-Cluster, κ. Νίκο Βογιατζή, οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των εκπροσωπών της κινεζικής αντιπροσωπείας και των εταιρειών του οικοσυστήματος μικροηλεκτρονικής, υπό τον συντονισμό του Corallia, θέτουν τις βάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιχειρηματική και ερευνητική ανάπτυξη του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ