Νέα

18 κράτη-μέλη δεν έχουν εφαρμόσει τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

peoplewalk

Νομικές διαδικασίες κατά 18 κρατών - μελών, που δεν ανταποκρίθηκαν στους στόχους της ψηφιακής νομοθεσίας και ειδικότερα στην εφαρμογή του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εν λόγω κράτη - μέλη υποχρεούνται να μεταφέρουν στο εθνικό τους Δίκαιο τη συγκεκριμένη νέα δέσμη μέτρων, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με την εν λόγω μεταφορά.

 

Η Ε.Ε. καλεί 18 κράτη - μέλη να εφαρμόσουν τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εντός διμήνουΗ σχετική Οδηγία, την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε., είναι ζωτικής σημασίας για την ψηφιακή μετάβαση της Ένωσης, έχει συμφωνηθεί από κοινού από τα κράτη - μέλη και θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως το τέλος του 2020.

 

Πλέον, τα εγκαλούμενα κράτη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να επανορθώσουν την κατάσταση, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις τους στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

 

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκσυγχρονίζει τους κανόνες της Ε.Ε. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθιστώντας τους κατάλληλους για την ψηφιακή εποχή. Τα κράτη, που δεν έχουν μεταφέρει τον Κώδικα στο εθνικό τους δίκαιο είναι: η Εσθονία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Σουηδία.

 

Τι προβλέπει ο Κώδικας

Ο Κώδικας προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται από ενισχυμένη προστασία, χάρη σε κανόνες που διασφαλίζουν σαφείς συμβατικές πληροφορίες, ποιότητα των υπηρεσιών και διευκόλυνση της αλλαγής παρόχου μεταξύ δικτύων με αποτέλεσμα δικαιότερες τιμές λιανικής.

 

Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι πάροχοι μπορούν να επωφελούνται από κανόνες υπέρ των επενδύσεων, όπως εκείνοι που παρέχουν κίνητρα για συνεπενδύσεις σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και σε δίκτυα αποκλειστικά χονδρικής ή κανονιστική και επενδυτική προβλεψιμότητα, όπως στις διαδικασίες εκχώρησης ραδιοφάσματος.

 

Ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προβλέπει ειδικότερα:

- Σαφείς και χωρίς αποκλεισμούς κανόνες όσον αφορά τα δικαιώματα των τελικών χρηστών: οι ίδιοι κανόνες να ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη ενόψει μιας ενιαίας αγοράς χωρίς αποκλεισμούς. 

- Υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών: οι καταναλωτές μπορούν να έχουν υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης και μεγαλύτερη κάλυψη. Ο Κώδικας προάγει τον ανταγωνισμό για επενδύσεις, ιδίως σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, όπως τα δίκτυα 5G.

- Εναρμόνιση των κανόνων: ο Κώδικας ενισχύει την κανονιστική προβλεψιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης ραδιοφάσματος. 

- Προστασία των καταναλωτών: ο Κώδικας ωφελεί και προστατεύει τους καταναλωτές, ανεξάρτητα από το αν οι τελικοί χρήστες επικοινωνούν μέσω παραδοσιακών υπηρεσιών (κλήσεις, γραπτά μηνύματα) ή μέσω υπηρεσιών που βασίζονται σε εφαρμογές. 

- Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού: ο Κώδικας διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων των παραγόντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είτε είναι παραδοσιακοί, είτε βασίζονται σε εφαρμογές.

 

Αργή πρόοδος

Η προθεσμία για τη μεταφορά του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην εθνική νομοθεσία ήταν η 21η Δεκεμβρίου 2020. Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 24 κράτη - μέλη στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Μόνον η Βουλγαρία και η Δανία κοινοποίησαν την πλήρη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο έως τα τέλη Αυγούστου.

 

Πρόσφατα, το Βέλγιο και η Γερμανία κοινοποίησαν, επίσης την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και η κοινοποίησή τους βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Το καλοκαίρι, η Τσεχία και προσφάτως η Γαλλία, κοινοποίησαν μεγάλο αριθμό μέτρων με σκοπό τη μερική μεταφορά της οδηγίας, τα οποία επίσης αξιολογούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ