Νέα

Το πρώτο “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Πληροφορική: πόροι 6 δισ. εισρέουν στον κλάδο

technology1prd

Συνολικοί πόροι €6 δισ. αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική αγορά ΤΠΕ τα επόμενα χρόνια, με το “πακέτο” των έργων να αποτελεί το πρώτο “Σχέδιο Μάρσαλ” για τον κλάδο. Τα νέα έργα αποτελούν την απάντηση της χώρας στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και ανοίγουν στην Ελλάδα ένα ευρύ παράθυρο σε ένα ψηφιακό μέλλον.

 

Προκηρύξεις 40 έργων, €500 εκατ., μέχρι τα τέλη του έτους από την ΚτΠ - Άλλα 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού €600 εκατ.Είναι ενδεικτικό ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), ως εκτελεστικός βραχίονας υλοποίησης της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκηρύσσει, μέχρι τα τέλη του 2021, 40 νέα έργα, προϋπολογισμού €0,5 δισ. Την τελευταία διετία, η ΚτΠ έχει προχωρήσει σε 70 προγραμματικές συμβάσεις, ύψους €2 δισ., ενώ έχει 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού €600 εκατ. ευρώ.

 

“Πρόκειται για μια πραγματική χιονοστιβάδα έργων. Ταυτόχρονα η ΚτΠ είναι προ των πυλών, ώστε να υλοποιήσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αθροιστικά είναι ύψους €2,5 δισ. Με αυτά τα έργα κάνουμε τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση”, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σταύρος Ασθενίδης.

 

Όπως είπε ο ίδιος, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 85η ΔΕΘ, μαζί με τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται ένα “πακέτο” έργων, το οποίο είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΚτΠ.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ασθενίδης στην ίδια εκδήλωση, “το ζητούμενο είναι πλέον τόσο η ΚτΠ, όσο και οι εταιρείες Πληροφορικής, να κινητοποιήσουν όλους τους πόρους, που θα χρειαστούν, ώστε να παραδώσουμε αυτά τα έργα στον χρόνο που απαιτείται και με την ποιότητα που απαιτείται”.

 

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία  

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε, σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Κοινωνία της Πληροφορίας. Στόχος να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και να μπορέσει να φέρει σε πέρας τα εκατοντάδες έργα, που αναμένεται να διαχειριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. 

 

Ειδικότερα, ο Υπουργός σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται αλλαγές στη λειτουργία της ΚτΠ, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς και στον τρόπο πληρωμής των έργων, που δημοπρατούνται, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών πληροφορικής.

 

“Είναι τεράστια ανάγκη να κινηθούμε πολύ γρήγορα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους εντός των πολύ σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.  Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το τεράστιο έργο θα μπορέσει να επιτευχθεί”, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Εθνική Ελλάδος

Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της εγχώριας αγοράς Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με τον κ. Πιερρακάκη να χαρακτηρίζει τους συμμετέχοντες ως την Εθνική Ελλάδος του χώρου των ΤΠΕ.

 

“Η Ελλάδα διοχετεύει περίπου το 25% του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα ΤΠΕ. Έχουμε, συνδυαστικά με άλλους πόρους, όπως το ΕΣΠΑ, μια χρηματοδοτική πηγή ικανή να εξυπηρετήσει όχι μόνο το αναγκαίο, αλλά και το επιθυμητό, ώστε όχι μόνο να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά και όλα αυτά που ανοίγονται στο μέλλον, όπως έργα στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης ή των “έξυπνων” υποδομών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στην συζήτηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΣΕΠE κυρία Γιώτα Παπαρίδου και εκπρόσωποι των εταιρειών ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Cisco, Space, Intrasoft, Microsoft, Unisystems και Byte.

 

Τα στελέχη της αγοράς επεσήμαναν την ανάγκη βελτίωσης του χρόνου αποπληρωμής των έργων, της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών, ώστε να προλάβει η χώρα τα στενά χρονοδιαγράμματα, αλλά και της εύρεσης στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες στην Πληροφορική, που θα υποστηρίξουν το όλο εγχείρημα, δεδομένων των ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Σύμφωνα με τους ομιλητές, πλέον η χώρα αντιμετωπίζει το …ευχάριστο πρόβλημα να μην προλαβαίνει ο ιδιωτικός τομέας τα έργα που προκηρύσσει το Δημόσιο. Όπως τόνισαν τα στελέχη της αγοράς, μέσα σε 30 χρόνια ο κλάδος έχει απορροφήσει συνολικά €5 δισ., ενώ πλέον καλείται να απορροφήσει €6 δισ. την επόμενη πενταετία.

 

Ιδανική ευκαιρία

Ως ιδανική ευκαιρία χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), κυρία Γιώτα Παπαρίδου. Η κ. Παπαρίδου κατέθεσε τέσσερις προτάσεις, χωρίς τις οποίες - όπως είπε - η χώρα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει και να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα συγκυρία.

 

Αφενός η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ ζήτησε να εξαιρεθεί η ΚτΠ ΑΕ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, ώστε να είναι ανεξάρτητη και να μπορεί να πληρώνει αναλόγως το ανθρώπινο δυναμικό της. Αφετέρου διατύπωσε την πρόταση να είναι αμειβόμενες οι Επιτροπές Αξιολόγησης, τρίτον, ζήτησε να σταματήσει να είναι έντονη η προκαταβολή και να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι πληρωμές προς τους αναδόχους των έργων. Τέταρτον, όπως σημείωσε η κυρία Παπαρίδου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή υλοποίηση των έργων είναι η συντήρηση τους, η οποία θα πρέπει να ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της εγγύησης.

 

Στην πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrasoft, κ. Αλέξανδρος Μάνος. Ο ίδιος σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα ικανού αριθμού στελεχών στον χώρο της Πληροφορικής είναι απαραίτητη, ώστε να εκπληρωθούν οι ψηφιακοί στόχοι που θέτει η χώρα.

 

“Οι κατάλληλοι επαγγελματίες στον χώρο της Πληροφορικής είναι περιζήτητοι, αλλά και δυσεύρετοι. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός έργων, που πρέπει να υλοποιηθούν σε μικρό διάστημα και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εκπαίδευση των επιστημόνων, αλλά και για την επιστροφή όσων έχουν φύγει”, σχολίασε πάνω στο ίδιο ζήτημα ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημόσιου Τομέα της Byte, κ. Πάνος Ξενάκης.

 

“Είναι ιστορική στιγμή για τη χώρα, για την αγορά της Πληροφορικής στην Ελλάδα και για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, καθώς από τη μια υπάρχει σημαντικότατη πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις και μια κοσμογονία στις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο κι από την άλλη τεράστιες χρηματοδοτήσεις, ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τη μορφή της χώρας”, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Managing Director της Unisystems, κ. Γιάννης Λουμάκης. “Υπάρχει μπόλικο ψωμί για όλους, αρκεί να λειτουργήσουμε συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά, για να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Cisco Hellas, κ. Αντώνης Τσιμπούκης,  υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για συνέργειες στον κλάδο.

 

“Πλέον, υπάρχουν τα έργα, υπάρχουν τα κονδύλια και υπάρχει και θέληση”, σημείωσε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas, Γιάννης Μερτζάνης.

 

Αλλαγή πίστας

Tην επόμενη πενταετία έχουμε να απορροφήσουμε €6 δισ., όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ο κλάδος απορρόφησε περίπου €5 δισ. Αν τα καταφέρουμε, ουσιαστικά η χώρα αλλάζει πίστα”, σημείωσε ο Chief Officer Στρατηγικής Μετασχηματισμού και Παροχών του ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης.

 

“Όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα για έναν κοινό σκοπό”, τόνισε η Εμπορική Διευθύντρια μεγάλων εταιρικών πελατών της Vodafone Business, κυρία Ελίνα Σβύρου, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία να αξιοποιήσουμε, πέρα από τους οικονομικούς πόρους, την καινοτομία για να χτίσουμε το brand της χώρας.

 

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά επιβίωσης. Με το Ταμείο Ανάκαμψης, μας δίνεται η ευκαιρία για ένα update του λειτουργικού της χώρας, η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε και το software και το hardware της”, τόνισε ο Διευθυντής Έργων Δημόσιου Τομέα της Wind, κ. ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ