Νέα

Το ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup

digital-euro

Περίοπτη θέση στην ατζέντα της Ευρώπης αρχίζει να καταλαμβάνει η προσέγγιση προς τα ψηφιακά νομίσματα και συγκεκριμένα στο ψηφιακό ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι το θέμα της υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ θα τεθεί επί τάπητος στις εργασίες του αυριανού Eurogroup. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει για την απόφαση να ξεκινήσει τη φάση έρευνας για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώΚατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ενημερώσει για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2021 να ξεκινήσει τη φάση έρευνας για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ. 

Η προσέγγιση της Ευρώπης προς το ψηφιακό ευρώ, στα βήματα άλλων ανταγωνιστικών οικονομιών, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ, γίνεται όλο και πιο συστηματική. Ειδικά από φέτος το καλοκαίρι, η ΕΚΤ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχει στη φαρέτρα της, αφενός σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και αφετέρου να αντιμετωπιστεί η επέλαση των κρυπτονομισμάτων. 

Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε το πρώτο βήμα προς την κυκλοφορία μιας ψηφιακής έκδοσης του ευρώ. Ανακοίνωσε ότι ξεκινά 24μηνη διερεύνηση για το ψηφιακό ευρώ, η οποία αποβλέπει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων, που αφορούν τη σχεδίαση και τη διανομή του. Κατά τη φάση διερεύνησης, το Ευρωσύστημα θα επικεντρωθεί στη λειτουργική σχεδίαση του ψηφιακού ευρώ με βάση τις ανάγκες των χρηστών.

 Θα εξεταστούν, επίσης, οι συνθήκες χρήσης, που θα πρέπει να παρέχει ένα ψηφιακό ευρώ για την επίτευξη των στόχων του: μια ακίνδυνη, προσβάσιμη και αποδοτική μορφή ψηφιακού χρήματος κεντρικής τράπεζας. Θα αξιολογηθούν, εξάλλου, οι πιθανές επιδράσεις του ψηφιακού ευρώ στην αγορά και θα προσδιοριστούν οι επιλογές για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. 

Για αυτές τις ενέργειες της, θα ενημερώσει η ΕΚΤ τους Υπουργούς Οικονομικών στο αυριανό Eurogroup.  

Τα πρώτα δείγματα
Ήδη, τους τελευταίους δέκα μήνες η ΕΚΤ τεστάρει την προοπτική ενός ψηφιακού νομίσματος σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την ίδια την ΕΚΤ, κατά τη δοκιμαστική αυτή φάση η Τράπεζα δεν διαπίστωσε τεχνικά εμπόδια κατά τη φάση των προκαταρκτικών δοκιμών του ψηφιακού ευρώ.

Δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις τομείς: τεχνολογία blockchain για το ψηφιακό ευρώ, προστασία προσωπικών δεδομένων και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όρια όσον αφορά την ποσότητα ψηφιακού ευρώ σε κυκλοφορία, πρόσβαση των τελικών χρηστών χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο και διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τις κατάλληλες συσκευές. “Δεν εντοπίστηκαν σημαντικά τεχνικά εμπόδια σε καμία από τις υπό αξιολόγηση επιλογές σχεδίασης”, αναφέρει η ΕΚΤ.

Τόσο η υπηρεσία του Ευρωσυστήματος για τον διακανονισμό άμεσων πληρωμών μέσω TARGET (TIPS), όσο και εναλλακτικές λύσεις, όπως η τεχνολογία blockchain, αποδείχθηκαν ικανές να διεκπεραιώνουν περισσότερες από 40.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο. Οι δοκιμές έδειξαν, επίσης, ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν δομές που συνδυάζουν κεντρικά και αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ