Νέα

Επενδυτικές ευκαιρίες συνεργασίας σε τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες αναζητούν Ε.Ε. και Κίνα

chinatechn

Γέφυρες συνεργασίας, με επίκεντρο τους τομείς της Τεχνολογίας και των Τηλεπικοινωνιών, αναζητούν Ε.Ε. και Κίνα. Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρίσκεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή της Κίνας στη νέα επενδυτική ατζέντα της Ε.Ε., γνωστή και ως “πακέτο Juncker”, με έμφαση τους τομείς της Τεχνολογίας και των Τηλεπικοινωνιών.

Συναντήσεις εκπροσώπων κινεζικών τραπεζών και εταιρειών ΤΠΕ με Κοινοτικούς ΑξιωματούχουςΗ επιτυχία του τριετούς επενδυτικού σχεδίου της Ε.Ε., που προβλέπει επενδύσεις €315 δις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα καταφέρει να προσελκύσει, με την Κίνα να θεωρείται μια κορυφαία δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων. Επιπλέον, έτερος πυλώνας της προωθούμενης συνεργασίας είναι η από κοινού ανάπτυξη και προώθηση των κινητών τεχνολογιών, τεχνολογίας 5G, στη βάση μιας στρατηγικής συνεργασίας Ε.Ε. - Κίνας.

Οι προοπτικές διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων που είχε κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρέσβη της Κίνας, κ. Γιανγκ Yanyi, με κορυφαίους Ευρωπαίους Αξιωματούχους. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Bank of China, αλλά και επιχειρήσεων ΤΠΕ, όπως η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ, αλλά και ο κινεζικός κολοσσός της China Mobile. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε διαδοχικά με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., κυρία Federica Mogherini, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Jyrki Katainen και με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, κ. Andrus Ansip.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, στις οποίες συμμετείχαν και ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου των ΤΠΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα κοινό πλάνο για την ενίσχυση της επενδυτικής παρουσίας της Κίνας στην Ευρώπη, με έμφαση τους τομείς των ψηφιακών υποδομών, μέσω joint ventures και συμπράξεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο επίκεντρο το 5G
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν ενόψει της κοινής Συνόδου Ε.Ε. - Κίνας τον προσεχή Ιούνιο, με την ατζέντα της διμερούς συνεργασίας να περιλαμβάνει - κατά κύριο λόγο - τη συνεργασία σε επίπεδο δικτύων επόμενης γενιάς και συγκεκριμένα της τεχνολογίας 5G.

Η Ε.Ε. επιδιώκει τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας με την Κίνα σε ό,τι αφορά τις κινητές επικοινωνίες, με κομβικό σημείο την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία της Νοτίου Κορέας σε ό,τι αφορά την από κοινού έρευνα για το 5G. Παρόμοια συνεργασία επιδιώκεται και με την Κίνα.

Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε τομείς, όπως τα έξυπνα συστήματα ενέργειας, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Επιπλέον, εξετάστηκε η δυνατότητα δημιουργίας μιας ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία θα προσδιορίσει τις νέες ευκαιρίες, που διανοίγονται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα και για τις κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία, το e-Commerce, οι υπηρεσίες Cloud και Big Data.

Το σύνολο των προτάσεων θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δοθεί προς διαβούλευση, τόσο από την κινεζική πλευρά όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ενόψει της Συνόδου του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι τις συναντήσεις διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοβουλία του Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ChinaEU, με έδρα τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο.

Όπως σχολιάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του κινεζικού επιχειρείν με Αξιωματούχους της Ε.Ε., στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια ξεκάθαρη δέσμευση των δύο πλευρών για τόνωση των υφιστάμενων επενδύσεων στις ΤΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ