Νέα

Κινητικότητα στα ευρωπαϊκά telecoms από τη συμφωνία Deutsche Telekom - Orange με BΤ για την “ΕΕ”

telecoms

Νέα κινητικότητα, στον ταχέως μεταβαλλόμενο κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, προκαλεί η συμφωνία των Deutsche Telekom και Orange με τη βρετανική British Telecom Group (BT Group) για την πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας “ΕΕ”. Η “ΕΕ”, που συνιστά επενδυτικό σχήμα των Orange και Deutsche Telekom στη Μεγάλη Βρετανία, όπως έγινε γνωστό χθες, θα βρεθεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ομίλου σταθερής τηλεφωνίας της BT Group έναντι $19 δις (12,5 δις στερλίνες).

Η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom, εξελίσσεται σε βασικό μέτοχο της British Telecom με ποσοστό 12%Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, γεγονός που απαιτεί το “πράσινο φως” των μετόχων της Bt Group και των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού, η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom, θα βρεθεί να κατέχει το 12% της BT Group, ποσοστό που την καθιστά το μεγαλύτερο μέτοχο του βρετανικού ομίλου. Παράλληλα, θα αποκτήσει και το δικαίωμα να διορίζει ένα μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής επιχείρησης.

Εκτός από την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της BT Group και τη δυνατότητα εκπροσώπησης στο ΔΣ, η DT, υπό προϋποθέσεις, θα λάβει και μετρητά από τη συμφωνία, πέραν από τις εύλογες συνέργειες, που της εξασφαλίζει το deal.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, στις αρχές Μαρτίου του 2016.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας “EE”, με 31 εκατομμύρια πελάτες και τη μεγαλύτερη συνδρομητική βάση 4G στην Ευρώπη, εμφάνισε το 2014 έσοδα 6,3 δις στερλίνες και προσαρμοσμένο EBITDA 1,6 δις στερλίνες. Η δε βρετανική BT, για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2014, κατέγραψε έσοδα 18,3 δις στερλίνες και προσαρμοσμένο EBITDA 6,1 δις στερλίνες.

Σημαντικές συνέργιες
“Η συμφωνία αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη δημιουργία του κορυφαίου δικτύου ολοκληρωμένης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η DT θα είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της BT και τα θεμέλια συνεργασίας για τις δύο εταιρίες μας είναι πολύ ισχυρά”, σημείωσε, σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, κ. T. Höttges. “Σημαντικό ορόσημο” για την εταιρεία χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΤ, κ. ο G. Patterson. Τέλος, ο επικεφαλής της Orange, κ. St. Richard, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως το επόμενο φυσικό βήμα στην εξέλιξη της BT και της “ΕΕ”.

Κινητικότητας συνέχεια
Η χθεσινή συμφωνία έρχεται, μόλις, ένα δεκαήμερο μετά από τις ανακοινώσεις της ισπανικής Telefonica SA, περί συμφωνίας με την Hutchison Whampoa Ltd του Li Ka-shing για την πώληση της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας O2 έναντι 10,25 δις λιρών ($15,4 δις).

Στη βάση της συμφωνίας, η Hutchison θα καταβάλει έως 9,25 δις λίρες σε μετρητά και έως 1 δις λίρες σε διάφορες πληρωμές στην Telefonica. Ήδη, ο όμιλος Hutchison έχει στην κατοχή του το δίκτυο Three Mobile στη Μεγάλη Βρετανία.

Συγχωνεύσεις
Η όλη κινητικότητα, που αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές Τηλεπικοινωνίες, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει την ψαλίδα, που τη χωρίζει από ΗΠΑ και Ασία σε τεχνολογικό επίπεδο. Υπό αυτό το σκεπτικό, κινήσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών εταιρειών Τηλεπικοινωνιών, ώστε να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά, έχουν και τις “ευλογίες” των Ευρωπαίων ηγετών.

Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση, της ισχυροποίησης των εταιρειών, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, ήταν η προ μηνών επισήμανση της καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, αναφορικά με την κατακερματισμένη αγορά των δεκάδων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στην Ε.Ε., σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την αγορά της Κίνας, που κυριαρχείται από μόλις τρεις παρόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ