Νέα

Επόπτης Προστασίας Δεδομένων: Το υπάρχον πλαίσιο στην Ε.Ε. δεν είναι βιώσιμο

buttarellig

Την άποψη, ότι το υπάρχον – κατακερματισμένο - πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον βιώσιμο, εκφράζει ο νέος Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, κ. Giovanni Buttarelli. Σε συνέντευξη του, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Buttarelli υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της προστασίας δεδομένων έχει πλέον και οικονομικές επιπτώσεις. “Η Ε.Ε. πρέπει, επιτέλους, να κάνει πιο αποτελεσματική την εφαρμογή των δικαιωμάτων, να επιτρέπει στους πολίτες να ασκούν τα δικαιώματα τους σε μια εποχή, που όλοι μας διαχειριζόμαστε τις ζωές μας από ένα κινητό”, σημειώνει ο ίδιος.

Ιστορική στιγμή για την προστασία των δεδομένων, εξαιτίας των τεχνολογικών αλλαγώνΟ νέος Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, σχολίασε ότι βρισκόμαστε σε “μια ιστορική στιγμή για την προστασία δεδομένων, εξαιτίας των τεχνολογικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο και της ταχύτατης ανάπτυξης των μεγάλων δεδομένων”. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως σχολίασε, είναι ανάγκη να υπάρχει συνεργασία για την εφαρμογή των κυριότερων σημείων της Συνθήκης της Λισαβόνας και του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση σχετική με το κατά πόσο τα πρόσφατα ζητήματα ασφαλείας (σσ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις) υπονομεύουν την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην προστασία των δεδομένων, ο κ. Buttarelli σχολίασε: “θα παροτρύναμε το νομοθέτη να μην ενεργήσει βάσει των συναισθημάτων και να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, το ντόμινο που θα δημιουργηθεί και για άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προστασία των δεδομένων”.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι ασφάλεια εναντίον ιδιωτικότητας. “Δεν είμαι λάτρης του τακτικού επιχειρήματος ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Μιλάμε για θεμελιώδη δικαιώματα. Σύμφωνα με το νόμο, οποιαδήποτε παρέμβαση στην ασφάλεια επιτρέπεται, μόνο, όταν αποδεδειγμένα υπάρχει αναγκαιότητα. Είμαι πολύ περισσότερο υπέρ μιας στοχευμένης προσέγγισης”.

Συνεργασίες
Στη συνέντευξη του, με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα για την Προστασία των Δεδομένων, ο κ. Buttarelli ερωτηθείς για το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας του με τα υπόλοιπα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε., υπογράμμισε ότι στόχος είναι να “απέχουμε από την κλασσική γραφειοκρατική προσέγγιση, όπου μόνο κατόπιν αιτήσεων μπορούσαν να υιοθετηθούν προτάσεις. Θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τις ανάγκες, να είμαστε πιο δυναμικοί και να είμαστε η λύση στο πρόβλημα. Επομένως, δεν θα είμαστε ένα απομονωμένο όργανο”.

Who is who
O Ιταλός Giovanni Buttarelli αναδείχθηκε στη θέση του Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, διαδεχόμενος τον Peter Hustinx, ο οποίος κατείχε τη θέση επί τουλάχιστον μία δεκαετία. Τόσο ο ρόλος του ιδίου όσο και εκείνος του αναπληρωτή Επόπτη, Wojciech Wiewiorowski, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός σε μια χρονική συγκυρία, όπου η Ευρώπη ανοίγει για τα καλά το κεφάλαιο της προστασίας των δεδομένων.

Η θητεία του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος αποτελεί ανεξάρτητη εποπτική Αρχή, είναι πενταετής. Στη διάρκεια της, ο Επόπτης εξασφαλίζει ότι τα Όργανα και οι Οργανισμοί της Ένωσης σέβονται το δικαίωμα ιδιωτικής ζωής των πολιτών, όταν επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Αυτό το κάνει, παρακολουθώντας τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε., παρέχοντας συμβουλές για την υιοθέτηση πολιτικών και νόμων, που προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με αντίστοιχες αρχές για να εξασφαλίσει τη συνεπή προστασία των δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ