€300 εκατ. επενδύει η Ευρώπη στη διαστημική τεχνολογία

Νέα

14 Ιανουαρίου 2021

Επενδύσεις ύψους €300 εκατ. για την ενίσχυση της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία κινητοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) ανήγγειλαν επενδύσεις ύψους €300 εκατ. στον διαστημικό τομέα, εκ των οποίων €100 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τη στήριξη πρωτοποριακών καινοτομιών στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Οι επενδύσεις αφορούν δύο ταμεία, που εστιάζουν στη διαστημική τεχνολογία, το Orbital Ventures και το Primo SpaceΟι επενδύσεις αφορούν δύο ταμεία, που εστιάζουν στη διαστημική τεχνολογία. Πρόκειται για το Orbital Ventures και το Primo Space, στο πλαίσιο του “InnovFin Space Equity Pilot”, που είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα μετοχικού κεφαλαίου για τον διαστημικό τομέα, το οποίο στηρίζεται από την Ε.Ε.

 

Το Orbital Ventures είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εκκίνησης και πρώιμου σταδίου, που επικεντρώνεται στις διαστημικές τεχνολογίες, σε κατάντεις (επικοινωνίες, κρυπτογράφηση, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, γεωεντοπισμός, γεωσκόπηση) και ανάντεις τομείς (διαστημικό υλισμικό, υλικά, ηλεκτρονική, ρομποτική, πύραυλοι, δορυφόροι).

 

Το Primo Space, ένα ιταλικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών για μεταφορά τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο, ήταν το πρώτο ταμείο, που επέλεξε το ΕΤΕ στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού έργου. Το ΕΤΕ, πλέον, αυξάνει τη στήριξη, που παρέχει.

 

Το Primo Space είναι ένα από τα πρώτα ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας στην Ευρώπη, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις διαστημικές τεχνολογίες και το πρώτο του είδους του στην Ιταλία. Επενδύει σε έργα ή εταιρείες “Proof of Concept” (εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης), εκκίνησης και πρώιμου σταδίου και θα προάγει την εμπορική αξιοποίηση ρηξικέλευθων καινοτομιών της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας.

 

Εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας

Η συμμετοχή του ΕΤΕ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τον κύριο πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: “Αυτές τις επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας, μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης. Στηρίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νεοφυών διαστημικών επιχειρήσεων και δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία βρίσκεται σε πλήρη άνθιση”.

 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: “Οι συναλλαγές αυτές, που επωφελούνται από το InnovFin Space Equity Pilot, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις του διαστημικού τομέα. Οι επενδύσεις στο Orbital Ventures και στο Primo Space μαρτυρούν την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα και τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με ρηξικέλευθες ιδέες και τεχνολογίες”.

 

“Οι επενδύσεις στον διαστημικό τομέα που ανακοινώθηκαν, δείχνουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δημόσια υποστήριξη για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Το Orbital Ventures και το Primo Space θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του διαστημικού οικοσυστήματος και των νεοσύστατων επιχειρήσεων που σχετίζονται με το διάστημα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EIF, κ. Alain Godard.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021