Νέα

Οι συνδεδεμένες συσκευές “στο μάτι” του ψηφιακού εγκλήματος

smartphonepeopl2

Με τον αριθμό των συνδεδεμένων συσκευών στα περισσότερα νοικοκυριά να αυξάνεται σταθερά, το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας των συσκευών - ειδικά την περίοδο της πανδημίας - γίνεται κάτι παραπάνω από κομβικό. Ενώ η ευκολία που παρέχουν οι “έξυπνες” συσκευές είναι μεγάλη, οι κυβερνοεγκληματίες αναζητούν ακόμη πιο επίμονα τη “χαραμάδα”, που θα τους επιτρέψει να εισβάλουν σε αυτές.

 

ESET: Πέντε βήματα για να προστατέψετε τις συνδεδεμένες συσκευές σαςΤα gadgets και τα gizmos, εάν δεν προστατευτούν σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε δίοδο εισβολής  εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Καθώς ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι επιστήμονες της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε.

 

Προστατέψτε τον Wi-Fi router

Η ασφάλεια του router θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει κανείς για την προστασία της σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Εξάλλου, είναι η πύλη προς όλες τις συνδεδεμένες συσκευές.

 

Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι χρήστες, όταν εγκαταστήσουν το Wi-Fi router, είναι ότι δεν αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Και ενώ αυτό είναι βολικό για τους περισσότερους, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα ασφάλειας.

 

“Γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τη σύνδεση του router σας, όσο και τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στις ρυθμίσεις της συσκευής. Όταν αλλάζετε τον κωδικό του router, επιλέξτε WPA2 (ή WPA 3 σε νεότερους router, εάν όλες οι συσκευές σας μπορούν να συνδεθούν)”, αναφέρει η ESET.

 

Διευκρινίζει δε ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις συσκευές, είναι σημαντικό οι χρήστες να ενημερώνουν τον router με το πιο πρόσφατο firmware: “ενώ πολλοί routers το κάνουν αυτό αυτόματα, δεν είναι κακό να ελέγχετε κάθε τόσο για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ενημερωμένα”.

 

Περί smartphone

Το smartphone  είναι πιθανά η συσκευή που χρησιμοποιούμε πιο πολύ οι περισσότεροι από εμάς. Δεν το χρησιμοποιούμε, πλέον, μόνο για κλήσεις αλλά και για τη λήψη φωτογραφιών, την αποθήκευση αρχείων, τη λήψη και την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 

Και δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, πρέπει να το προστατεύουμε. Τα περισσότερα smartphones μπορούν να προστατευτούν με μια λύση ασφαλείας endpoint, που μπορεί να αποτρέψει τις περισσότερες απειλές.

 

Εν τω μεταξύ, για πρόσθετη προστασία, θα πρέπει να κρυπτογραφούμε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα που έχουμε στο τηλέφωνό μας, ώστε να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα μας ακόμα και αν αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή μας.

 

Η “έξυπνη” τηλεόραση

Σήμερα, σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις έχουν ενσωματωμένες έξυπνες λειτουργίες, ενώ ακόμα και όσοι διαθέτουν μη “έξυπνες” τηλεοράσεις επιλέγουν να τις αναβαθμίσουν με εξωτερικές streaming συσκευές, όπως Chromecast ή Roku. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με διάφορες άλλες συσκευές, οι “έξυπνες” τηλεοράσεις μπορούν να παραβιαστούν από κυβερνοεγκληματίες, οι οποίοι μπορεί είτε να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες και να πάρουν τον έλεγχο της τηλεόρασης από μακριά ή να τις μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό.

 

Για να προστατέψετε την “έξυπνη” τηλεόραση σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε ρυθμίζοντας την σωστά και ελέγχοντας για τυχόν ενημερώσεις λογισμικού. Τέλος, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις ασφαλείας, που μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια της συσκευής σας.

 

Κρυπτογραφήστε τις κινήσεις σας

Ένας άλλος τρόπος για να ενισχύσουν οι χρήστες την ασφάλειά τους είναι η κρυπτογράφηση των κινήσεων, που κάνουν στο Διαδίκτυο. Ο απλούστερος τρόπος είναι η δημιουργία ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (virtual private network-VPN), το οποίο θα λειτουργεί ως μια κρυπτογραφημένη σήραγγα, που θα σας επιτρέπει να κυκλοφορείτε με ασφάλεια στο διαδίκτυο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

 

“Το VPN μπορεί, επίσης, να σας επιτρέψει να αποκτήσετε ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο δίκτυο του σπιτιού σας, ακόμα και αν βρίσκεστε στην άλλη άκρη της γης. Σκεφτείτε, μάλιστα, μήπως είναι καλύτερα να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό VPN για κάθε μία από τις συνδεδεμένες έξυπνες συσκευές σας, ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι παραβίασης. Κατεβάστε τις ενημερώσεις (updates) στις συσκευές σας”, αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ