Νέα

Η Ελλάδα τοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών

5160439

Κομβική θέση στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών αποκτά η Ελλάδα, κερδίζοντας ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ψηφιακή οικονομία και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της ως επενδυτικό προορισμό. Τον δρόμο για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα, ανοίγει η επενδυτική πρωτοβουλία της Microsoft “GR for GRowth”.

 

Η Microsoft δημιουργεί τρία Datacenters στην Ελλάδα, επενδύοντας €1 δισ. - Ψηφιακές δεξιότητες σε 100.000 πολίτες μέχρι το 2025Η πρωτοβουλία αφορά αφενός την επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού για τη δημιουργία – αρχικά - τριών Datacenters (“data center region”) στην περιοχή της Αττικής, επένδυση η οποία στην πλήρη ανάπτυξή της και σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδώσει προστιθέμενη αξία €1 δισ.

 

Η επένδυση από την πλευρά της Microsoft θα είναι της τάξεως των €500 εκατ. σε εξοπλισμό συν €50 εκατ. ετησίως. Πρόκειται συνολικά για τη μεγαλύτερη επένδυση, που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft στην Ελλάδα τα 28 χρόνια λειτουργίας της στη χώρα.

 

Η Microsoft έκανε γνωστή την πρόθεσή της να κατασκευάσει τα Datacenters στην Ελλάδα, προσθέτοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της  - τον μεγαλύτερο του κόσμου - διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud “χαμηλής καθυστέρησης”.

 

Ο πρώτος Datacenter κόμβος της Ελλάδας εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη περιοχών Cloud της Microsoft, που περιλαμβάνει 63 περιοχές. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ε.Ε., όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή θα λειτουργήσει προσεχώς ένα “data center region”.

 

Στην Ευρώπη, η Microsoft διαθέτει αντίστοιχα data centers σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Νορβηγία. Στη λίστα των χωρών, που θα χωροθετηθούν νέα data centers, περιλαμβάνονται εκτός της Ελλάδας, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία.


Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και ο Αλέξης Πατέλης Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού.

 

Η επένδυση

Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους, ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλο λόγο.

 

Η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο σε εγχώριες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, start ups, και φορείς να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του cloud, διατηρώντας τα υψηλότερα επίπεδα κυβερνοασφάλειας, παραμονής των δεδομένων στη χώρα και κανονιστικής συμμόρφωσης. Ήδη, οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud, όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Datacenter στην Ελλάδα.  


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το Θεοδόση Μιχαλόπουλο CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

 

Ψηφιακή εκπαίδευση

Ταυτόχρονα, η επενδυτική πρωτοβουλία “GR for GRowth” αφορά την παροχή ψηφιακής εκπαίδευσης σε 100.000 πολίτες έως το 2025, για να υποστηρίξει τους Έλληνες πολίτες στους επαγγελματικούς, αλλά και προσωπικούς στόχους τους.

 

Η Microsoft σκοπεύει να δώσει ώθηση στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 επαγγελματιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των φοιτητών, με απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών επιπέδων, που περιλαμβάνει μαθήματα δια ζώσης καθώς και ψηφιακά.

 

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία αναλαμβάνει μία νέα πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με την κυβέρνηση, καλύπτοντας τις ανάγκες εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα. Επίσης, επενδύει περαιτέρω στο υπάρχον πρόγραμμα με το ReGeneration, που εστιάζει σε νέους και άνεργους, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία εκπαίδευσης των LinkedIn Learning, MS Learn και GitHub.


Ο Brad Smith Πρόεδρος της Microsoft και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Τεχνολογική δέσμευση

Tα πλάνα του αμερικανικού κολοσσού εξειδίκευσε χθες ο Πρόεδρος της Microsoft, κ. Brad Smith και ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών Ανάπτυξης και  Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

 

H δέσμευση απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας τοποθετεί τη χώρα στις ηγέτιδες ψηφιακά χώρες της Ευρώπης. Το Datacenter της Microsoft προσδίδει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ψηφιακή οικονομία. Την ίδια στιγμή αντιπροσωπεύει μία μακροπρόθεσμη επένδυση και ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας. Το Cloud μετασχηματίζει κάθε τομέα και κλάδο της οικονομίας. Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 πολιτών δίνει ώθηση στο ανθρώπινο δυναμικό του παρόντος και του μέλλοντος”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Brad Smith Πρόεδρος της Microsoft

 

“Η επένδυση αυτή αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι η κορυφαία τεχνολογία των Microsoft datacenters μπορεί να βοηθήσει στην καινοτομία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, αντανακλά την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελλάδας, τo όραμα της κυβέρνησης της και τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith.

 

“Η δέσμευσή μας είναι να αποτελέσουμε σύμμαχο της ανάκαμψης της χώρας για τις τωρινές και μελλοντικές γενιές”, δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ