Νέα

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη δικτύων 5G στην Ελλάδα

5g_1_new

Στον δρόμο, που θα την οδηγήσει στα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G), εισέρχεται πλέον η Ελλάδα. Χθες η ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε τη δημοσίευση του τεύχους προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για το 5G.

Κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους στις 23 Οκτωβρίου 2020Ο διαγωνισμός αφορά τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5G. Αναμένεται δε να ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους. 

Η διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα τμήματα συχνοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού, που έχει αναπτυχθεί για αυτόν το σκοπό από την ΕΕΤΤ. Εφόσον, μάλιστα, διατεθεί το σύνολο του ραδιοφάσματος το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει κατ' ελάχιστον €367,3 εκατ.

Ως ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών από πλευράς ενδιαφερομένων, ορίστηκε η 23η Οκτωβρίου 2020. Η διαδικασία οριστικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και είναι πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. 

Θυμίζουμε ότι στη δημόσια διαβούλευση πήραν μέρος - όπως αναμενόταν - και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, όπως και η Digea.

Ψηφιακός μετασχηματισμός
“Η ακολουθούμενη διαδικασία διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, καθώς και την πρόσβαση των παρόχων στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που χρειάζονται, ώστε να επενδύσουν σε δίκτυα και υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών”, επισημαίνει η ΕΕΤΤ. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό τεύχος προκήρυξης, που ενέκρινε η ΕΕΤΤ, η χρονική περίοδος χρήσης του ραδιοφάσματος από τους παρόχους θα καθοριστεί στην Απόφαση Χορήγησης που θα εκδοθεί από τη ρυθμιστική Αρχή. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα κατασκευάσει ο ίδιος (ή θα έχει την ευθύνη της κατασκευής) και θα διατηρήσει σε λειτουργία όλες τις εγκαταστάσεις, οι οποίες προσδιορίζονται.

Θα δημιουργήσει δε και θα διατηρήσει την ικανότητα του δικτύου και την παροχή των υπηρεσιών σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στην Απόφαση χορήγησης Δικαιώματος Χρήσης Ραδιοφάσματος όρους. Επιπλέον, ο ανάδοχος θα προβεί σε εκείνες τις επενδύσεις κεφαλαίων, βελτιώσεις, επισκευές και προσθήκες στο δίκτυο οι οποίες είναι αναγκαίες, για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα επίπεδα παροχής υπηρεσιών. 

Κάλυψη δικτύου
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τα μέσα του 2021, μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει κάλυψη από δίκτυα 5G. Η πληθυσμιακή κάλυψη προβλέπεται να φθάσει το 60% εντός τριετίας και το 94% σε έξι χρόνια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ