Νέα

Οι νέοι Υπουργοί που αναλαμβάνουν την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής

orkomosiasiriza

Διευρυμένη θέση στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης φαίνεται να καταλαμβάνει η ψηφιακή στρατηγική της χώρας και η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις κυβερνητικές δομές, στο επιχειρείν και στην κοινωνία. Κομβικό ρόλο στα θέματα, που αφορούν την ψηφιακή ατζέντα της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να παίξουν το νεότευκτο “υπερυπουργείο” Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Σταθάκη, υπό την “ομπρέλα” του οποίου τίθεται το πρώην υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο πλέον αποκτά αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Στο πρώην υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπαγόταν και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία είχε στην ευθύνη της το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.

Ορκίστηκαν οι Υπουργοί της νέας κυβέρνησης - Ποιοι αναλαμβάνουν τους κομβικούς τομείς για την ψηφιακή στρατηγική της χώραςΥπό την ευθύνη του νέου “υπερυπουργείου” Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού - ως φαίνεται - θα βρεθεί και η ψηφιακή στρατηγική της χώρας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα προγράμματα του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) της περιόδου 2014 - 2020. Πρόκειται για τα 18 προγράμματα της Ε.Ε. για την Ελλάδα (πέντε εθνικά και 13 περιφερειακά), τα οποία έχει εγκρίνει, στο σύνολο τους, η Ε.Ε. στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ-κίνηση).

Το νέο ΕΣΠΑ βρισκόταν υπό την ευθύνη του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι υπηρεσίες του οποίου - σύμφωνα με το χθεσινό Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα δομή των Υπουργείων - ενσωματώνονται στη δομή του νέου διευρυμένου υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Με βάση τη νέα δομή των Υπουργείων, που ανακοινώθηκε χθες, η Ελλάδα αποκτά αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, τον κ. Κώστα Φωτάκη, με πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Στην ουσία πρόκειται για αναβάθμιση - μετεξέλιξη της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία βρισκόταν υπό την ευθύνη του πρώην υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στο νέο υπουργείο συγχωνεύονται τα υπουργεία  Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Μεγάλο μέρος των θεμάτων της ψηφιακής ατζέντας σχετίζονται και με το νέο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Βούτση και αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε χθες, το νεότευκτο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συγκροτείται από τις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Εσωτερικών και αυτές του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αξιοποίησης των ΤΠΕ στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και στο σχεδιασμό και το συντονισμό υλοποίησης οριζόντιων έργων διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης. Στην ευθύνη του βρισκόταν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 “Διοικητική Μεταρρύθμιση” και το ΕΠ “Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα” του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με την ψηφιακή καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών, βρίσκονται, πλέον, υπό την ευθύνη του νέου υπουργείου Οικονομικών, με πολιτικό προϊστάμενο τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Πολλά από αυτά τα ζητήματα άπτονται της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ στην ευθύνη του εμπίπτει και το Ψηφιακό Μέρισμα. Επιπλέον, το πρώην υπουργείο Οικονομικών είχε τη συναρμοδιότητα - από κοινού με το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τα πρόσωπα
Ο νέος ισχυρός άνδρας της οικονομίας, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης,  είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος, Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν), καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000, δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και από το 1956 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπηρετεί ως καθηγητής και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του (1990). Εργάστηκε για τρία σχεδόν χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1992-1994) και στη συνέχεια, υπηρέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αρχικά ως γενικός γραμματέας Εμπορίου (Απρίλιος 2000 - Φεβρουάριος 2002) και ακολούθως ως διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Οκτώβριος 2002 - Απρίλιος 2004).

Ο έχων την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, είναι καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο νέος Υπουργός, σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ, ενώ ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν - τον καιρό της αντιπολίτευσης-  υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης.

Το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Δικτύων ανάλαβε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος, ως τώρα, κατείχε τη θέση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το Σεπτέμβριο του 2010. Ο νέος εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζεται από το 1995 ως ελεύθερος επαγγελματίας. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος από το 1999 ως το 2008 και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής (2002 - 2007). Όπως αναφέρει το βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Υπερυπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο νέος “υπερυπουργός” είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς” και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος υπουργός Παιδείας γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ενώ το 1982 ανακηρύχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα δύο χρόνια αργότερα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής, ενώ το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών.

Αναπληρωτής υπουργός σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Φωτάκης,  διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) και του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Φωτάκης έχει διατελέσει διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους ("European Ultraviolet Laser Facility" ULF), που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE, και περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα εργαστήρια λέιζερ από χώρες - μέλη της Ε.Ε. Η επιστημονική εξειδίκευσή του είναι στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Διευρυμένο υπουργείο Εσωτερικών
Την θέση του νέου υπερυπουργού Εσωτερικών αναλαμβάνει ο κ. Νίκος Βούτσης. Ο νέος Υπουργός γεννήθηκε το 1951 και είναι πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ). Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την παράταξη “Αττική συνεργασία - όχι στο μνημόνιο”.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80 - ’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87 - ’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.

Τέλος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη. Ήταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού. Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ