Νέα

Από το εργαστήριο στην αγορά: Η Ευρώπη στηρίζει τη έρευνα

ideapeople1

Την ευκαιρία να βγάλουν την ερευνητική τους δραστηριότητα από το εργαστήριο και να την προωθήσουν στην αγορά αποκτούν όλο και περισσότεροι επιστήμονες στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 55 ερευνητές έλαβαν από €150.000 υπό μορφή επιχορηγήσεων “Proof of Concept” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), για να διερευνήσουν τις εμπορικές και κοινωνικές προοπτικές, που έχουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Πάνω από €8 εκατ. για να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα ερευνών, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΤα επιλεγέντα έργα καλύπτουν πληθώρα θεμάτων, από τεχνολογίες πρόσφυσης, που είναι εμπνευσμένες από τα σαμιαμίδια μέχρι μεθόδους αποδοτικότερης αυτοματοποίησης για τη συναρμολόγηση προϊόντων αποτελούμενων από μικροσκοπικά κομμάτια και την παραγωγή μεταδεδομένων με στίχους μέσω αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης για μηχανές που φτιάχνουν playlist.

Οι νέες επιχορηγήσεις δόθηκαν σε ερευνητές, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΕ και εργάζονται σε 11 χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.: Αυστρία 1 επιχορήγηση, Βέλγιο (6), Γερμανία (8), Γαλλία (8), Ισραήλ (2), Ιταλία (5), Κάτω Χώρες (7), Ισπανία ( 6), Σουηδία (2), Ελβετία (2) και Ηνωμένο Βασίλειο (8).

Οι επιχορηγήσεις Proof of Concept, αξίας €150.000 η καθεμία εντάσσονται στο Κοινοτικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας “Ορίζων 2020”. Αποτελούν δε συμπληρωματική χρηματοδότηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, προκειμένου οι δικαιούχοι να διερευνήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες μιας ερευνητικής ιδέας, να προετοιμάσουν αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ή να επαληθεύσουν την πρακτική βιωσιμότητα των επιστημονικών εννοιών. 

Επαναστατικές ιδέες
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: “Μπορεί η έρευνα να παράγει επαναστατικές νέες γνώσεις, όμως η διευκόλυνση της μεταφοράς των γνώσεων αυτών στην οικονομία και την κοινωνία συχνά παρουσιάζει δυσκολίες. Η Ε.Ε. είναι εδώ για να γεφυρώσει το χάσμα αυτό”.

Ο καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, ο οποίος μόλις επαναδιορίστηκε Πρόεδρος του ΕΣΕ, σχολίασε από την πλευρά του: “Χαίρομαι που μία από τις πρώτες μου ενέργειες στο τιμόνι του ΕΣΕ είναι να ανακοινώσω έναν νέο γύρο αποτελεσμάτων χρηματοδότησης, δείχνοντας ότι η πανδημία δεν έχει αλλάξει την αποτελεσματική λειτουργία του ERC. Οι επιχορηγήσεις “Proof of Concept” βοηθούν τους ερευνητές, που χρηματοδοτούνται από το ERC, να μεταφέρουν τα πρωτοποριακά τους ερευνητικά αποτελέσματα στην εμπορική ή κοινωνική καινοτομία”. 

Χρηματοδοτήσεις
Πάνω από 1.000 ερευνητές έχουν λάβει χρηματοδότηση "Proof of Concept" από το 2011 μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα επιχορήγησης είναι ανοιχτό μόνο σε ερευνητές που χρηματοδοτούνται ή έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από το ΕΣΕ. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης σε έναν από τους τρεις γύρους της πρόσκλησης κάθε χρόνο και η τελική προθεσμία για το 2020 είναι η 17η Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση αφορά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου για το 2020, στον οποίο το ΕΣΕ αξιολόγησε 172 αιτήσεις. Ο προϋπολογισμός για ολόκληρο τον διαγωνισμό 2020 ανέρχεται σε €25 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ