Νέα

Hi tech και η φετινή διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων

ekloges

Στην αιχμή της τεχνολογίας θα κινηθεί και η φετινή διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας της προσεχούς Κυριακής. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αξιοποιηθεί, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μια μεγάλη καινοτομία, που αφορά στην εφαρμογή του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), η οποία αποτελεί μια εναλλακτική μετάδοση μέσω κινητού τηλεφώνου.

Καινοτομία των εκλογών το γεγονός ότι -για πρώτη φορά- υποστηρίζεται η σταυροδοσία των βουλευτών των Περιφερειών, μέσω μιας κεντρικής εφαρμογήςΗ εφαρμογή του συστήματος είναι πανελλαδική και σε αυτή συμμετέχουν, περίπου, 4.800 εκλογικά τμήματα σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 20% από όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρειες. Η επιλογή του στατιστικού δείγματος είναι τυχαία (δεν χρησιμοποιούνται πολιτικά ή άλλα κριτήρια).

Η εναλλακτική αυτή μετάδοση προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως την  απευθείας μετάδοση του αποτελέσματος με ταχύτητα ενσωμάτωσης έως και 5 ώρες νωρίτερα. Επίσης, εξασφαλίζει αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων κατά την εισαγωγή των στοιχείων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά και μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία μέσω κωδικών πρόσβασης και χρήση βέλτιστων τεχνολογιών ασφαλείας.

Μεγάλη καινοτομία αυτών των εκλογών συνιστά και το γεγονός ότι φέτος - για πρώτη φορά - υποστηρίζεται η σταυροδοσία των βουλευτών των Περιφερειών, μέσω μιας κεντρικής εφαρμογής, που έχει αναπτυχθεί από τη SingularLogic. Άλλη μια καινοτομία αποτελεί το σύστημα, που υποστηρίζει τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των τελικών αποτελεσμάτων από τα Πρωτοδικεία και θα “τρέξει” σε 30 περίπου Πρωτοδικεία. Εξασφαλίζοντας στα Πρωτοδικεία μειωμένο όγκο δουλειάς, το σύστημα διαθέτει τη δυνατότητα καταχώρισης συνδυασμών και υποψηφίων, έλεγχο εγκυρότητας υποψηφιοτήτων, ανακήρυξη συνδυασμών και υποψηφίων, καταχώριση εκλογικών αποτελεσμάτων (ψήφων),  υπολογισμό αποτελεσμάτων και κατανομής εδρών, καθώς και την έκδοση απόφασης της ανακήρυξης των αποτελεσμάτων.

Εκτίμηση αποτελέσματος στις 21.30
Η SingularLogic, έχοντας την εμπειρία τουλάχιστον 27 εκλογικών αναμετρήσεων, θα δώσει δυόμισι ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή περίπου στις 21.30, εκτίμηση αποτελέσματος από το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT). Για τις ανάγκες της συλλογής και της μετάδοσης των αποτελεσμάτων, η οποία στην ουσία αποτελεί την "κορυφή του παγόβουνου" της όλης διαδικασίας, η εταιρεία ρίχνει στη μάχη τουλάχιστον 250 άτομα, για την υποστήριξη περίπου 19.500 εκλογικών τμημάτων, του Υπουργείου Εσωτερικών, των δημοσιογράφων, των μέσων μαζικής επικοινωνίας, καθώς και των κομμάτων.

Τεχνολογικό υπόβαθρο
Το έργο, που έχει ανατεθεί στη SingularLogic αφορά, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία κεντρικού συστήματος για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων, στην οπτικοποίηση και μετάδοσή τους, στην υποστήριξη του δικτυακού τόπου των Εκλογών (www.ekloges.ypes.gr), στην καταχώρηση εκλογικών αποτελεσμάτων από έμπειρη ομάδα χειριστών (τουλάχιστον 80 σταθμοί εργασίας) εντός των χώρων του Υπουργείου.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του site των εκλογών έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από τη SingularLogic, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες υποδομές και υπηρεσίες προώθησης περιεχομένου  δοκιμασμένες στην κάλυψη μεγάλων γεγονότων.

Μολονότι η βασική διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων παραμένει αμετάβλητη στο χρόνο, η υποδομή που υποστηρίζει την όλη διαδικασία είναι κάτι δυναμικό, που εξελίσσεται περαιτέρω σε κάθε νέα εκλογική διαδικασία.

Το όλο οικοσύστημα, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού και υλοποίηση υποδομών για τη λειτουργία του συστήματος, όπως και την παραγωγή και διαχείριση έντυπου υλικού για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης, τη λειτουργία Data Center για την επιχειρησιακή υποστήριξη του έργου, τη λειτουργική υποστήριξη των ΜΜΕ για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων, την παροχή εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης μέσω Internet και κινητού αλλά και τη μαζική εισαγωγή, στοιχειοθέτηση και παράδοση των αποτελεσμάτων μετά τις εκλογές στο Υπουργείο.

Επιπλέον, σε αυτές τις εκλογές η εταιρεία έχει εξασφαλίσει με νέα συστήματα, τη κεντρική διαχείριση της σταυροδοσίας των βουλευτών των περιφερειών, καθώς και την κεντρική διαχείριση της συλλογής και επεξεργασίας των αποτελεσμάτων από 30 περίπου Πρωτοδικεία.

Εμπειρία
Η SingularLogic έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών,  από το 1981. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δεδομένων, που διαχειρίζεται η εταιρεία, στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές του 2014, o δικτυακός τόπος των αποτελεσμάτων των εκλογών δέχθηκε συνολικά περισσότερα από 2,1 δισεκατομμύρια hits (αριθμό αιτημάτων). Από πλευράς bandwidth (χωρητικότητα γραμμών Internet), η μέγιστη τιμή που παρατηρήθηκε ήταν 4,1 Gbits/sec και σημειώθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου στις 23:00, ενώ την ίδια ώρα τα hits/sec  ήταν 23.032.  Συνολικά, διακινήθηκαν πάνω από 40 Terra Bytes πληροφοριών τις δυο βραδιές των εκλογών. Η δε πρόσβαση στα αποτελέσματα μέσω smartphones ήταν εξίσου επιτυχής με τα hits από τους χρήστες να υπερβαίνουν τα 323 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ