Νέα

Κονδύλια €8,2 δισ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διαθέσει η Ευρώπη

Τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ψηφιακές δεξιότητες, υπερυπολογιστές και διάχυση της τεχνολογίας παντού, είναι πέντε βασικοί πυλώνες του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, στο οποίο η Ένωση θα διαθέσει κονδύλια €8,2 δισ. την περίοδο 2021-2027. Μάλιστα, με δεδομένη τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, το όραμα για την ψηφιακή Ευρώπη προβλέπει, τελικά, αυξημένες δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

Τα κονδύλια είναι αυξημένα κατά €1,5 δισ. έναντι των αρχικών προβλέψεων και αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το ΦθινόπωροΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη διάθεση €8,2 δισ. στο πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-27”, λαμβάνοντας υπόψη την κεντρική σημασία της “ψηφιακής μετάβασης στη μελλοντική ευημερία και ανθεκτικότητα της ηπείρου”. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά €1,5 δισ. σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το φθινόπωρο.

Ο στόχος του προγράμματος “Digital Europe” είναι να οικοδομήσει προηγμένες στρατηγικές ψηφιακές ικανότητες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους πολίτες και να διευκολύνει την ευρεία ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες τις δημόσιους φορείς.

Αναλυτικά, στόχος είναι η ενίσχυση των επενδύσεων σε υπερυπολογιστές, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και στη διάχυση της τεχνολογίας σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την εγγύηση της τεχνολογικής της κυριαρχίας. 

Κατανομή κονδυλίων

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, συνολικά €2,4 δισ. από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” θα διατεθούν κατά την επταετή δημοσιονομική περίοδο στον τομέα των υπερυπολογιστών, ενώ €2,2 δισ. θα επενδυθούν στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η Ευρώπη θα επενδύσει €1,8 δισ. στην κυβερνοασφάλεια, €600 εκατ. στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και €1,2 δισ. στη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα “Digital Europe” θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το “Horizon Europe”, το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και με το “Connecting Europe”, το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη συνδεσιμότητα.

e-privacy

Στο μεταξύ, οι προτάσεις κανονισμού για την προστασία της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή σφαίρα (e-privacy), καθώς και για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ικανοτήτων για την Βιομηχανία, την Τεχνολογία και την Έρευνα στον Τομέα της Κυβερνοασφάλειας (European Competence Center) βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με το μέλλον της Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης. Επίσης, η Επιτροπή ενημέρωσε για την πρόοδο της χρήσης της εργαλειοθήκης για το 5G από τα κράτη-μέλη. Στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ε.Ε., ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Επίτροπος Τιερί Μπρετόν επανέλαβε τη σημασία των κατευθυντήριων γραμμών όσον αφορά τις κινητές εφαρμογές ιχνηλάτησης και ανέφερε ότι σύντομα θα συμπληρωθούν με νέες οδηγίες.

Στην τοποθέτησή του, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε: “Η ψηφιοποίηση της οικονομίας θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον”. Αναφορικά με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη μάχη κατά της πανδημίας, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε: “Το κλειδί για εμάς ήταν η οργάνωση μιας υπάρχουσας στρατηγικής - της ψηφιοποίησης του κράτους - ως μέσου για την καταπολέμηση του COVID19. Αυτό το κάναμε αφαιρώντας επισκέψεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες”, σημείωσε, εξηγώντας την φιλοσοφία της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρήση της τεχνολογίας προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ