Νέα

Παρέμβαση της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο την περίοδο του κορωνοϊού

Αυξάνονται τα κρούσματα απειλών και κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι απειλές - όπως παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση - στοχεύουν σε φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών στα κράτη-μέλη και τους διεθνείς εταίρους τους, μεταξύ άλλων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εντοπιστεί σημαντικές εκστρατείες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και διανομής κακόβουλου λογισμικού, δραστηριότητες σάρωσης και επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS), ορισμένες από τις οποίες επηρεάζουν υποδομές ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κρίσης.

Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Josep Borrell, εξ ονόματος της Ε.Ε., σχετικά με τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, καταδικάζουν αυτήν την κακόβουλη συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς όλες τις χώρες που είναι θύματα κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και επαναλαμβάνουν τη συνεχή στήριξη τους για την αύξηση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας του κυβερνοχώρου”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος, κ. Josep Borrell, εξ ονόματος της Ε.Ε., σχετικά με τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, που εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ένωση χαρακτηρίζει ως “απαράδεκτη” οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ικανότητας υποδομών ζωτικής σημασίας: “όλοι οι δράστες πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους, οι οποίες μπορούν να θέσουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Πρέπει όλοι μας να παραμείνουμε ενωμένοι στην καταπολέμηση του ιού σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ζήτημα, που αφορά την ανθρωπότητα και τις κοινές οικουμενικές αξίες”. 

Πρόληψη
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της δήλωσης του κ. Borrell, η Ένωση και τα κράτη-μέλη στηρίζουν την πρόληψη, την αποθάρρυνση, την αποτροπή και την απόκριση σε αυτές τις επιθέσεις. Ιδίως μέσω της συνεχούς ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση συμβάντων, καθώς και μέσω του πλαισίου για κοινή διπλωματική αντίδραση της Ε.Ε. έναντι κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο. “Προς τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε τεχνικό, επιχειρησιακό, δικαστικό και διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ άλλων με τους διεθνείς εταίρους τους”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Ένωση καλεί όλες τις χώρες να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κατά των δραστών τέτοιων ενεργειών από το έδαφος τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συναινετικές εκθέσεις 2010, 2013 και 2015 των ομάδων κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας.

“Το υπό εξέλιξη έργο της έκτης ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων (UNGGE) και της διαρκούς ομάδας εργασίας (OEWG) των Ηνωμένων Εθνών στον τομέα των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για έναν παγκόσμιο, ανοικτό, σταθερό, ειρηνικό και ασφαλή κυβερνοχώρο στον οποίον εφαρμόζονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου”, καταλήγει η ίδια δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ